En els últims temps, la Unió Europea ha fet passos comptats per enfortir vincles. L'auge de l'extrema dreta i del conjunt de l'euroescepticisme ha entelat el seu esperit fundacional i amenaça a destruir la unió des de dins, però hi ha dies en què tot semblen bones notícies. I aquesta és una d'elles. El dijous 15 de juny desapareix una de les últimes fronteres dins de la UE: el roaming en les comunicacions, el que es tradueix que els operadors no podran cobrar als seus clients pel servei d'itinerància que permet trucar i connectar-se a Internet a l'estranger.

A partir de demà totes les companyies telefòniques de l'espai europeu estan obligades a oferir la possibilitat de consumir les seves tarifes a Europa com si fossin al seu país. La mesura no només afecta l'Europa dels 28 (inclòs el país sortint, el Regne Unit), sinó també Noruega, Liechtenstein i Islàndia, però, i això és important, no val per a Andorra i Suïssa.

A més, cal tenir en compte tota una sèrie de claus a l'hora d'utilitzar el telèfon fora d'Espanya si no es vol rebre una factura estratosfèrica.

Noia utilitzant un smartphone / Pexels

La fi del roaming uneix Europa però amaga alguns secrets / Pexels

Connectar-se a l'operador adequat

En alguns casos, per activar el roaming caldrà seleccionar l'operador que tingui un acord amb la companyia contractada. Això cal fer-ho a Xipre, Mònaco i el Vaticà. 

Només per a Europa

No s'ha d'oblidar en cap moment que estem parlant de l'Europa dels 28, Noruega, Liechtenstein i Islàndia. Per tant, si surt fora d'aquests països, encara que sigui en un vol d'escala, cal anar amb especial cura amb el consum de dades.

Una distracció podria suposar un ensurt important a la factura, encara que es tracti de consumir dades o fer una petita trucada. Així doncs, és important recordar on som en cada moment i l'operador a què estem connectats.

No abusar

Feta la llei, feta la trampa. Els mandataris de la UE sabien que si aplicaven aquesta mesura podia donar-se el cas que un ciutadà espanyol, per exemple, contractés una tarifa a Romania per fet de ser molt més barata i després la consumís al seu país d'origen. Per evitar aquest frau, es vigilaran els períodes de funcionament de la targeta SIM. Si l'usuari fa un ús d'Internet i del telèfon durant quatre mesos seguits, la companyia telefònica es posarà en contacte amb ell i li advertirà de donar algun tipus d'explicació en dues setmanes.

En el cas que l'operadora confirmi que ha existit un abús, se li cobraran els serveis pel preu màxim establert a la UE. Per exemple, seran 7,70 € per GB consumit i 0,032 cèntims/minut per trucar fora de les fronteres del país d'origen.

La subdirectora general de l'Associació Europea dels Consumidors, Ursula Pachl, va advertir recentment que, amb aquesta mesura, es pretenia evitar el frau a les operadores. Va demanar de contractar una altra tarifa al país estranger en el cas que es visiti amb recurrència. No obstant això, va apuntar que "els consumidors poden estar tranquils".