Quan arriba el moment de comprar un telèfon poden sorgir dubtes sobre si comprar-se un telèfon amb el sistema operatiu Android o un iPhone, que utilitza el sistema iOS. A l'hora d'escollir un smartphone amb Android, l'usuari ha d'elegir entre moltes marques que utilitzen el programari de Google i entre diferents opcions de preu i qualitat. En canvi, escollir iPhone suposa una fàcil elecció en relació a la línia de producte: els models llançats al mercat per l'empresa de Cupertino són escassos, numerats i classificats en l'alta gamma. Quin dels dos és millor?

Facilitat d'ús

Apple ha demostrat gran habilitat a dissenyar un sistema operatiu mòbil fàcil d'utilitzar, mentre que Android ha anat superant-se cada vegada més en aquest aspecte i s'ha fet més intuïtiu. En aquest sentit, és un mèrit per a Android poder simplificar la seva experiència d'usuari amb un sistema molt més complex i amb capacitat per ser més controlat i personalitzat pel consumidor.

Compatibilitats

Qualsevol comprador d'Apple ha de ser conscient que una vegada entres en iOS, quedes atrapat pel sistema. El programari de la poma mossegada és tan tancat que només poden utilitzar-se accessoris i altres serveis que provinguin d'Apple o que tinguin una compatibilitat específica. En aquest assumpte, Android assegura un ampli ventall de possibilitats, molt superior al del seu rival.

Maquinari

En aquest punt, Android deixa enrere Apple en qüestions de maquinari. Per menys diners, es poden trobar telèfons Android amb millors especificacions i prestacions que els iPhone. Per exemple, Apple comercialitzava telèfons amb pantalla HD quan el mercat era ple de mòbils Android amb pantalles Full HD i millors panells. En el dia d'avui, la pel·lícula es repeteix: l'últim iPhone té pantalla Full HD, mentre que al terreny Android hi ha diversos models amb resolució 2K i fins i tot 4K.

En el cas d'Apple, tampoc no ha arribat encara la càrrega ràpida i sense fil, té la meitat d'emmagatzemament que la majoria dels seus rivals d'alta gamma (i resulta caríssim ampliar-lo), i té menys processador i memòria RAM que gran part de la seva competència directa, entre altres qüestions.

Multitasca

Android té una enorme capacitat per processar diverses tasques alhora, així com tenir diferents aplicacions obertes al mateix temps. En aquest aspecte, els iPhone es queden molt per darrere. El sistema operatiu de Google permet a l'usuari realitzar descàrregues d'arxius mentre realitza tota mena de tasques o manipular dues aplicacions simultàniament mitjançant la pantalla dividida, cosa de la qual els telèfons de Cupertino no poden presumir.

Remi al zayat

Assistent de veu

Android té el Google Assistant, Apple Siri. Ambdós són ràpids i responen eficaçment als comandos més bàsics. Tanmateix, un sobresurt per sobre de l'altre quan les tasques es tornen més complexes, i aquest és Google Assistant. L'assistent virtual per a mòbils Android té la capacitat de contestar més detalladament preguntes i té millors funcions per realitzar recerques. Per tant, el programa de Google és més hàbil responent qüestions, és més exacte per realitzar guies i és millor traductor, entre altres tasques.

Actualitzacions

En aquesta àrea, els iPhone treuen pit davant els mòbils que utilitzen Android. Quan Apple llança una nova actualització o pedaç, tots els telèfons de la marca compatibles l'obtenen. En el cas d'Android, aquest tipus de qüestions solen quedar reservades per a la minoria, especialment aquells que disposin de telèfons amb Android pur.

Aquesta diferència es produeix a causa que, en el cas d'iPhone cada detall està sota el control d'Apple, mentre que amb Android, Google subministra el sistema operatiu base i alguns programes, i correspon al fabricant de cada telèfon realitzar actualitzacions.

Seguretat

Encara que els usuaris d'iPhone solen presumir que iOS és un programari blindat a prova de virus, el cert és que existeix malware capaç de penetrar en aquest sistema operatiu. Android deixa a l'usuari més llibertats per allunyar-se del sistema base com, per exemple, descarregar aplicacions de la xarxa sense passar per la store de Google. Òbviament, aquest tipus de llibertat comporta uns riscos. Encara que ambdós tenen flaqueses per ser atacats de forma nociva, el cert és que Apple és lleugerament superior en aquest punt.

samsung unsplash
mòbils Els millors mòbils d'aquest estiu Daniel López Pérez