Són les dependències del segle XXI. L'ús de l'smartphone i d'altres dispositius com les tauletes, així com un ús abusiu de les xarxes socials, han generat psicopaTIClogies. S'anomenen d'aquesta manera per diferenciar-se dels trastorns de salut mental de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha presentat el llibre El efecto smartphone. Conectarse con sentido, en què el subdirector acadèmic dels estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la universitat, Manuel Armayones, descriu i analitza les estratègies per superar les neoaddicions. No pots viure sense tenir el mòbil a la mà? Necessites en tot moment estar pendent de les xarxes socials? Sents la vibració del mòbil inclús quan no vibra? Aleshores tens tots els números de tenir una patologia relacionada amb el mòbil. Aquestes són les cinc més importants i més comunes entre la població, i les solucions proposades per Armayones:

Nomofòbia

És la por a no tenir el mòbil a la mà en tot moment i es manifesta en dues variants: la fòbia a no tenir el mòbil a prop i que s'acabi la bateria o no tenir cobertura en el dispositiu. Segons apunta Armayones, la solució per evitar-ho és posar-se a prova i afrontar situacions en què no es porti el mòbil a sobre. D'aquesta manera, l'usuari s'adona que l'smartphone no és imprescindible. Una altra manera és apagar el mòbil a la nit. 

​FoMO

El FoMO –de l'anglès fear of missing out– apareix quan l'usuari té fòbia a perdre's qualsevol cosa relacionada amb les persones que segueix a les xarxes socials. Aquesta patologia apareix com una obsessió compulsiva d'entrar a pàgines com Facebook o Instagram i repercuteix en el nivell de satisfacció de la vida. "Les persones amb més necessitats socials insatisfetes són les que més consulten les xarxes socials", explica Armayones. La manera d'evitar aquest trastorn és simplement provar de deixar-ho, perquè el control de les xarxes recau sobre els usuaris, segons apunta l'autor del llibre. Com que considera que aquesta solució és pràcticament inviable, la seva recomanació és procurar interpretar adequadament la informació que apareix a les xarxes.

La vibració o trucada fantasma

Es coneix com la sensació que el mòbil vibra o fins i tot sona quan realment no ho fa. Armayones assegura que aquesta psicopaTIClogia es deu que la societat viu en un estat permanent de vigilància, l'hipervigilància, fet que pot provocar ansietat i desgast emocional. La solució més senzilla en aquest cas és apagar el mòbil, perquè es pressuposa que amb les vegades que consultem el mòbil diàriament –150 de mitjana– és suficient per assabentar-se de quan contacten amb nosaltres.

Ment erràtica

Es tracta de la necessitat de passar d'un contingut a un altre a través dels enllaços web per trobar una millor informació, oferta o producte. Pot provocar ansietat i saturació mental, perquè l'usuari passa molt temps buscant alguna cosa millor. En aquest cas, la millor solució segons Armayones és controlar el temps que es dedica per fer la recerca i anotar-ho en una llibreta, a veure com evoluciona la recollida de dades. Una altra fórmula podria ser descarregar les pàgines més interessants i desconnectar la internet per llegir exclusivament els llocs web guardats. "A la xarxa podem trobar informació infinita, però el nostre temps, energia i paciència són força finits", apunta l'expert.

L'efecte Google

El menys preocupant, segons Armayones. L'efecte Google consisteix a utilitzar el cercador o qualsevol altra eina per desar el telèfon d'un familiar, fins a una cita o una reunió. Alguns experts sostenen que això afecta la memòria a curt termini; d'altres consideren que les TIC estan avançant a passos de gegant i que l'emmagatzematge d'informació al núvol és imparable. Segons l'expert de la UOC, no és un problema sinó "un recurs de gran ajuda que ens permet dedicar els nostres esforços intel·lectuals a un altre tipus de reptes", conclou.

Les cinc patologies principals relacionades amb l'ús del mòbil / UOC