Encara que Amazon és la botiga online que ens passa pel cap quan parlem de comprar qualsevol cosa per internet, no és ni de bon tros l'únic establiment important al món.

AliExpress està considerat com l'Amazon xinès i la seva importància és tan gran que les seves xifres de venda a Europa son multimilionàries. Però a més d'AliExpress hi ha altres webs com Banggood, Wish, Lightinthebox o DealeXtreme a les quals també es recorre diàriament per adquirir gairebé qualsevol article. Veurem els pros i els contres de comprar en aquests webs de l'orient llunyà.

Avantatges

  • Preu

És potser l'atractiu més clar de les botigues online xineses. Tant pel que fa als productes de marca blanca com a les marques més reconeixibles, sobretot en el que té a veure amb la tecnologia. Tenen preus molt inferiors als de la resta de botigues online habituals.

  • Nombre de referències

L'assortiment del què disposen és molt gran. Els catàlegs tenen més de 100 milions de referències, un fet que fa que resulti molt estrany no trobar el que s'estigui buscant o un producte similar a això.

  • Trameses

La Xina és un país molt llunyà però quan les trameses no són gaire grans, normalment solen ser gratuïts ja que corren a compte del venedor.

Desavantatges

  • Idioma

No tots els webs xinesos tenen una versió en castellà —encara que solen tenir-la en anglès en la majoria dels casos— per a tots els seus productes, amb la qual cosa de vegades cal recórrer a traductors online com Google Translate amb el risc que això suposa de vegades.

  • Falsificacions

En aquests webs és habitual trobar-se amb còpies dels originals, cosa que fa que en ocasions els productes tinguin una qualitat menor. Tanmateix, no acostumen a enganyar, sinó que les falsificacions estan dirigides als qui no tenen problema en aconseguir-les a canvi que el seu preu sigui clarament més baix. Si passa que es ven un producte falsificat fent-lo passar per original, els webs solen tornar l'import de la venda.

  • Servei al client

El volum de vendes que tenen les botigues xineses és tan gran que fa que no tinguin un servei d'atenció al client amb telèfons o xats on poder queixar-se, fer una consulta o reclamar en temps real. El contacte ha de fer-se directament amb el venedor i en el cas que s'obri una disputa entre les parts, el web apareix llavors com a mediador.

  • Les duanes

Generalment, a Espanya no hi sol haver problemes amb els paquets petits que procedeixen de la Xina a les duanes. En tot cas, pot passar que les autoritats el parin i comencin un molest procés de comprovació i retard del lliurament. La legislació espanyola preveu dos supòsits que no sempre es compleixen, sobretot per la gran quantitat de paquets que arriben.

En principi si la compra es fa en una botiga, estarà lliure d'IVA i aranzels si l'import és inferior als 22 euros, se li carregarà el 21% d'IVA si l'import està entre els 13 i els 150 euros i tindrà el mateix IVA i uns aranzels del 2,5% si l'import supera els 150 euros. En el cas que sigui una transacció entre particulars, no porta IVA ni aranzels si la quantitat està per sota dels 45 euros i se li carregarà un IVA del 21% i uns aranzels del 2,5% si supera els 45 euros.

  • Devolucions

El procés de devolucions amb la Xina pot arribar a ser un calvari. Si l'error és culpa del comprador, li toca a aquest pagar els costos de la tramesa. Si falla el venedor, es poden donar dos casos: o bé el venedor fa el reembors de la compra i no exigeix que es torni el producte o envia un segon producte gratuïtament.

  • Terminis de lliurament

No s'ha de pensar en la rapidesa de llocs web com Amazon. En el cas de la botigues online xineses, el termini de lliurament pot rondar entre 10 dies i mes i mig, uns terminis que solen complir i que no suposen cap problema sempre que el comprador en sigui conscient.