És de prou qualitat l'aire que respirem? És suficientment "pur"? Segons l'agència meteorològica dels Estats Units cada vegada està més contaminat. El CO2 atmosfèric ha continuat augmentant ràpidament aquest 2019, amb el promig de maig que ha arribat a un màxim de 414,7 parts per milió (ppm) a l'estratègic Observatori de Mauna Loa de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA).Una xifra que s'ha conegut pel Dia Mundial del Medi Ambient

La mediació és el pic estacional més alt registrat en 61 anys d'observacions al capdamunt del volcà més gran de Hawai i el setè any consecutiu de grans augments globals a les concentracions de diòxid de carboni (CO2), segons dades publicades pel NOAA i l'Scripps Institution of Oceanography. El valor màxim de 2019 va ser 3,5 ppm més alt que el màxim de 411,2 ppm el maig del 2018 i marca el segon salt anual més alt registrat.

Els valors mensuals de CO2 a Mauna Loa van superar el llindar de 400 ppm el 2014. "És de vital importància tenir en compte aquestes medicions precises de CO2 a llarg termini per comprendre la rapidesa amb la que la contaminació de combustibles fòssils està canviant el nostre clima", afirma Pieter Tans, científic principal de la Divisió de Monitoreo Global de NOAA.

"Aquestes són medicions de l'atmosfera real. No depenen de cap model però ens ajuden a verificar projeccions dels models climàtics que, en tot cas, han subestimat el ritme accelerat del canvi climàtic", ha afegit. 

Per què ha augmentat?

La concentració de CO2 a l'atmosfera augmenta cada any, i la taxa d'augment s'està accelerant. En els primers anys a Mauna Loa, els increments anuals eren de 0,7 pmm per any, augmentant al voltant de 1,6 ppm per any a la dècada de 1980 i de 1,5 ppm per any a la dècada dels 90. La taxa de creixement però va augmentar a 2,2 ppm per any durant l'última dècada. Hi ha força proves que demostren que l'acceleració ha estat provocada per l'augment de les emissions. 

Les dades de Mauna Loa, al costat de les medicions de les estacions de mostreig de tot el món, són recopilats per la Xarxa Global de Referència de Gasos d'Efecte Hivernacle de NOAA i produeixen un conjunt de dades d'investigació fundacional per a la ciència internacional del clima. 

Maig, el pitjor mes

El valor de CO2 promig mensual més alt de l'any passa justament el mes de maig, just abans que les plantes comencin a eliminar grans quantitats de gasos d'efecte hivernacle de l'atmosfera durant la temporada de creixement de l'hemisferi nord. A la tardor septentrional, l'hivern i el començament de la primavera, les plantes i els sòls emeten CO2, fet que fa que els nivells augmentin fins el mes de maig. 

Charles Keeling va ser el primer en observar aquest augment estacional i la subsegüent caiguda dels nivells de CO2 incrustrats dins dels augments anuals, un cicle ara conegut com la corba de Keeling.