La violència de gènere s'ha incrementat durant l'estat d'alarma decretat pel coronavirus, fet que ha convertit el confinament en un factor de risc per a les víctimes i els seus nens, ja que han de conviure gairebé 24 hores al dia amb el seu agressor i aquest pot actuar amb molta més impunitat.

Així ho ha indicat el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una resolució adreçada al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sobre l'anàlisi i el seguiment de la gestió pública de la crisi de la Covid-19 a Catalunya i a Espanya en l'àmbit de la igualtat i de la violència de gènere.

El defensor del poble català ha subratllat en aquest document que cal destacar el paper dels professionals que treballen en els dispositius d'atenció a les dones, les entitats o organitzacions no governamentals i el paper de la policia, especialment els grups d'atenció a les víctimes.

Ribó considera que cal reforçar els equips de professionals que actualment treballen als diversos serveis d'atenció especialitzada de tot Catalunya (SIE) i dotar els nous amb equips multidisciplinaris per dur a terme una intervenció i atenció integral a les dones víctimes i als nens.

El Síndic defensa que l'atenció i protecció a les víctimes de violència de gènere ha d'incloure totes les dones víctimes, especialment les que han quedat més invisibilitzades i excloses de les mesures excepcionals establertes en l'estat d'alarma.

A més, el defensor del poble català ha assenyalat que els experts alerten d'una probabilitat més alta que els casos de violència masclista desemboquin també en situacions de violència filioparental.

Un altre col·lectiu especialment vulnerable pels riscos de desprotecció i discriminació són les víctimes de tràfic d'éssers humans amb fins d'explotació sexual i les dones que exerceixen la prostitució en contextos de vulnerabilitat, que durant aquests dies han estat expulsades de clubs o pisos, o continuen exercint sense mesures de protecció, allotjament digne o aliments.

Per tot això, el Síndic ha assegurat que cal fer èmfasi en la dimensió de gènere en l'anàlisi de la crisi sanitària, i ha lamentat que cap autoritat política o sanitària hagi analitzat des d'aquesta perspectiva els efectes i els escenaris del coronavirus. 

A nivell europeu, els serveis d'emergència han registrat un augment del 60% en les trucades de dones víctimes de violència domèstica durant el confinament, segons va informar dijous la regional Europa de la Organització Mundial de la Salut (OMS).