Si es demostra l'efectivitat dels assajos científics, els descobriments d'una recent revisió científica publicats a la revista Function poden mostrar una altra manera de disminuir la propagació de la COVID-19 fins que estigui disponible la tan esperada vacuna: l'ús del col·lutori bucal.

Mentre aquest moment arriba, alguns científics s'estan centrant en diverses maneres de reduir la taxa d'infecció a nivells controlables i que, alhora, serveixin per evitar el col·lapse dels serveis sanitaris en el cas que es produís un rebrot del virus.

El SARS-CoV-2, com altres coronavirus, és un virus embolcallat. Això significa que, quan recórrer a les cèl·lules d'un organisme hoste, crea una membrana externa. Aquesta membrana permet que el virus es repliqui de manera efectiva. Si els científics poden alterar aquest embolcall, això podria retardar la propagació del virus dins d'un organisme.

Tapón col·lutori

L'ús de sabó i aigua o desinfectant pot alterar un embolcall viral i matar el virus, tal com ha demostrat ja la ciència. Per això les autoritats i organitzacions de salut encoratgen les persones a rentar-se les mans i les superfícies amb sabó o productes a base d'alcohol regularment.

Els científics han demostrat que el virus es replica significativament al coll. Això pot significar que un pacient amb COVID-19 és probable que tingui la concentració més gran del virus en aquesta àrea. Amb alts nivells del virus al coll, és fàcil per a una persona transmetre'l a través de la respiració, la tos i els esternuts.

Els autors de l'estudi referit volien veure si les esbandides bucals a base d'alcohol, que entren en contacte amb el coll d'una persona podrien, en teoria, inhibir la transmissió del virus o reduir la seva severitat. Si una propagació significativa del virus s'origina al coll, llavors té sentit provar l'eficàcia dels productes que tenen el potencial de matar el virus en aquesta part del cos.

Encara que existeix poca literatura científica que explori els efectes de les baixes concentracions d'alcohol als embolcalls virals, els autors van recórrer a investigacions que van analitzar els efectes a les cèl·lules de mamífers. El virus desenvolupa el seu embolcall a partir d'aquestes cèl·lules. Per tant, és possible comparar els efectes en aquestes cèl·lules amb els possibles efectes a l'embolcall viral.

Col·lutori blau

Després d'estudiar la literatura existent, els investigadors van descobrir que hi havia bones raons per suposar que alguns productes amb baix contingut d'alcohol podrien, en teoria, ser capaços de trencar l'embolcall viral del SARS-CoV-2. Els autors deixen en clar que la seva investigació és inicial i que s'han de realitzar més estudis per descobrir si les esbandides bucals afectaran el nou coronavirus.

No obstant això, aquest treball mostra que, en principi, aquesta és una faceta valuosa a estudiar. Aquest tipus d'investigacions s'acceleren mentre continua l'actual crisi mundial de salut pública.