Des de l'inici de la pandèmia, entre les restriccions, el treball a casa i les quarantenes, el sedentarisme cada vegada té més presència en les nostres vides. Això té conseqüències en molts àmbits de la nostra vida, inclòs un risc més gran de desenvolupar símptomes de depressió. Segons un estudi d'un equip d'experts de la Universitat d'Iowa, l'activitat física i els comportaments sedentaris estan relacionats amb la salut mental, i influeixen en la forma en què les persones pensen, senten i perceben el món.

Els investigadors van realitzar enquestes a més de 3.000 persones durant els mesos de la pandèmia. Els participants havien d'informar quant temps van passar fent activitats, com asseure's, mirar pantalles i fer exercici, i com es van comparar aquests comportaments amb els temps previs a la pandèmia. Utilitzant escales clíniques estàndard, també van indicar canvis en el seu benestar mental, reflectint els seus símptomes de depressió, ansietat o estrès.

"Sabem que quan canvia l'activitat física i el temps davant la pantalla de les persones, hi ha implicacions en la salut mental en general, però realment no hem vist grans dades de població com aquest en resposta a un canvi abrupte com el que ha suposat la pandèmia", asseguren els investigadors. Les dades de l'enquesta van mostrar que els participants que complien les pautes d'activitat física de l'OMS abans de la crisi sanitària van reduir la seva activitat física en un 32% de mitjana, poc després de les restriccions relacionades amb el covid-19 va entrar en vigor. Els mateixos participants van informar sentir-se més deprimits, ansiosos i sols.

Joven treballa en el sofá

En una segona part de l'estudi, els experts van trobar que les persones que van practicar menys exercici i van portar una vida més sedentària van mantenir els símptomes depressius que els va produir l'arribada de la pandèmia que els que es van mantenir més actives.

Els experts reconeixen que és molt difícil començar en la situació actual a portar una vida físicament activa, perquè costa desenvolupar nous hàbits. Però en aquest cas, encara que només sigui una mica d'exercici, pot produir una millora mesurable en l'estat d'ànim i salut mental de la persones, pel que s'hauria de fer un esforç per incorporar-lo.

És important recordar que l'OMS recomana fer entre 150 i 300 minuts setmanals d'activitat física en adults de 18 a 64 anys, incloses les persones amb afeccions cròniques o discapacitat. En el cas dels nens i adolescents (de 5 a 17 anys), s'aconsella com a mínim 60 minuts diaris d'activitat física d'intensitat moderada a vigorosa, encara que també se subratlla que si es dedica més temps d'aquest a l'exercici els beneficis per a la salut seran més grans.