La dreta i l'extrema dreta aniran fins al final davant qualsevol mena de concessió a l'independentisme. Després que el ministre de Justícia hagi anunciat la tramitació de les peticions d'indult pels presos polítics, el cap de l'oposició, Pablo Casado, ha advertit que anirà fins al Tribunal Suprem si el govern espanyol els hi arriba a concedir la gràcia o davant la reforma del delicte de sedició plantejada també per l'executiu. Per la seva part, Vox ha anunciat que adoptarà les "mesures legals pertinents". La portaveu Macarena Olona ha denunciat que "de concedir-se seria clarament il·legal". Fonts de Ciutadans també apunten en la mateixa direcció.

Després de l'anunci, en declaracions des del mateix Congrés, Pablo Casado ha denunciat que "Sánchez no defensa els interessos dels espanyols, li cau la màscara i revela el preu que paga per seguir al poder”. En aquest sentit, el líder estatal del PP ha deixat clar que la seva formació “defensarà Espanya recorrent al Tribunal Suprem els indults si es produeixen”. També s'oposarà a la reforma dels delictes de sedició i rebel·lió plantejada per La Moncloa per "afavorir els qui han donat un cop d'Estat". No serà “còmplice ni palmero” d’això, ha afirmat. Ha deixat clar que aquests plantejaments fan "incompatible" l'entesa amb el seu partit per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Per la seva part, l'ultra Macarena Olona ha assegurat que la formació "estarà atent a la tramitació dels expedients" per part d'un "govern socialcomunista ha permès la consumació del cop d'Estat que es va perpetrar a Catalunya per a mantenir-se en el poder" després "d'assaltar La Moncloa". Olona ha criticat que l'executiu de coalició tenia els indults en el full de ruta: "primer per la porta de darrere de l'article 100.2 del reglament penitenciari i ara formalment a través de l'indult".

Ciutadans no ha volgut ser menys. Fonts de la formació avancen que "si el govern del PSOE i Podemos decideix fer-ho, Cs ho recorrerà". El partit d'Inés Arrimadas veu "intolerable que els polítics puguin tenir privilegis pel simple fet de ser-ho, tant si són condemnats per sedició com per delictes de corrupció". 

Sis mesos

El govern espanyol ja té damunt la taula les peticions d’indult per als presos polítics independentistes. I no les deixarà en un calaix. Almenys així ho ha anunciat el ministre de Justícia en la sessió de control d’aquest dimecres, en resposta a Laura Borràs. Juan Carlos Campos ha avançat que el seu executiu “començarà a tramitar-los la setmana que ve”. Fonts del Ministeri precisen que és un procés llarg i complex, que es pot allargar mig any. De moment, la setmana que ve demanaran els informes al Tribunal Suprem i la fiscalia. Són diverses les peticions que han arribat a La Moncloa, des d'UGT fins a l'advocat Francesc Jufresa.

Fonts del Ministeri de Justícia assenyalen que les peticions ja han entrat dins del sistema i començaran el seu tràmit. Afectarà tots els presos polítics, perquè la petició de l’advocat Jufresa --la primera que va arribar al Ministeri-- es referia a tots ells. El primer pas, la setmana que ve, serà escoltar les parts, començant per demanar els respectius informes al tribunal sentenciador (el Tribunal Suprem) i a la Fiscalia. La resolució d'aquests tràmits, puntualitzen, pot trigar sis mesos o més. El tràmit comença ara "un cop superat l'embús provocat per la pandèmia".