El diari The New York Times ha advertit que el que ha passat a Catalunya amb les mobilitzacions arran de la sentència de l'1-O ha canviat el terreny de joc de la política espanyola, i que es pot prolongar una situació de bloqueig que defineix com a "esclerosi política".

Sota el títol d'"Unes noves eleccions a Espanya amenacen d'aprofundir el bloqueig polític", el diari assenyala que tot ha canviat respecte a les intencions inicials del president espanyol, Pedro Sánchez, quan "la reacció" a la sentència ha tornat a posar "el conflicte territorial" per Catalunya en el primer lloc de l'agenda.

"La sentència no només va desfermar protestes pacífiques massives, sinó també nits de violència durant les quals la policia va disparar gasos lacrimògens i pilotes de goma contra els manifestants, que van llançar còctels Molotov i pedres contra els agents", apunta. Al seu entendre, a conseqüència de tot això PP, Cs i Vox "han incrementat la pressió" sobre Sánchez perquè apliqui mesures d'emergència a Catalunya, per restaurar "la llei i l'ordre".

The New York Times recull unes declaracions de l'exprimer ministre francès, Manuel Valls, que parla de desconcert al govern espanyol. "Em sembla que ja no sap realment què ha de fer a Catalunya", indica Valls. "Les enquestes van malament, Vox està pujant i tot plegat s'està convertint en una situació molt incerta", assenyala.

El diari subratlla que la qüestió catalana va ser central en el debat televisat dels candidats espanyols, fins al punt que Albert Rivera (Cs) hi va exhibir una rajola trencada de Barcelona.

Segons el rotatiu, aquest escenari tens ha fet que Sánchez endurís la seva posició contra els líders del moviment independentista, i que prometés en el debat que s'enduria el president Carles Puigdemont a Espanya. També destaca que "la relació entre els governants de Madrid (Pedro Sánchez) i Barcelona (Quim Torra) passa pel seu moment més baix", en un moment que els partits independentistes han passat a l'ofensiva en aquestes eleccions.