Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han perdut de nou la immunitat com a membres del Parlament Europeu. El Tribunal General de la UE els havia tornat l'aforament, com a mesura cautelar, mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori, sol·licitat pel jutge instructor del Suprem Pablo Llarena. Això no obstant, el tribunal ha anunciat avui que ha decidit desestimar aquell recurs i, per tant, ha aixecat també les mesures cautelars.

El vicepresident del TGUE considera, segons el comunicat de premsa que s'ha fet públic, que no hi ha el requisit d'una urgència davant un dany greu i irreparable com invoquen els eurodiputats i que “no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent”.

Immunitat per anar al Parlament

Tampoc veu un risc de detenció en el cas que surtin de Bèlgica per assistir a les reunions del Parlament a Estrasburg. El TGUE assegura que “la immunitat que empara els diputats durant els seus desplaçament al lloc de reunió del Parlament o quan tornin d’aquest, es manté jurídicament intacta”.

En conseqüència, assegura que poden desplaçar-se per assistir a les reunions del Parlament i "no poden invocar vàlidament", per acreditar l’existència d’un perjudici greu i irreparable, un suposat risc de ser detinguts concretament a França, amb ocasió d’un desplaçament per participar en una sessió parlamentària a Estrasburg o per regressar d’aquesta.

Assegura que tampoc no han demostrat que puguin ser objecte d’una detenció imminent, en particular a Bèlgica, on resideixen Puigdemont i Comín.

En aquest sentit, recorda que el Tribunal de Justícia de la UE té pendents unes qüestions prejudicials presentades pel jutge instructor Pablo Llarena arran de la decisió de la justícia belga de desestimar l'euroodre contra el conseller Lluís Puig.

 

Considera que les prejudicials suspenen el procés penal fins que es resolguin els dubtes plantejats per Llarena i per tant “l’execució de les ordres de detenció europees també han estat suspeses”.

En conseqüència, mentre el TJUE no es pronunciï sobre el cas del conseller Puig “res permet considerar que les autoritats judicials belgues o que les autoritats d’altre Estat membre puguin executar les ordres de detenció europees dictades contra els diputats i lliurar-los a les autoritats espanyoles”.

Igualment, conclou que resulta hipotètica la possibilitat d’una detenció de Ponsatí al Regne Unit.

El TGUE havia decidit tornar provisionalment la immunitat a Puigdemont, Ponsatí i Comín el passat 3 de juny mentre resolia el recurs que van presentar contra la decisió de l'Eurocambra d'acceptar el suplicatori contra ells del jutge Llarena.  

Prèviament, el 9 de març, el ple del Parlament havia aprovat el suplicatori contra els tres eurodiputats, amb un 57% de vots a favor.

 

A la imatge principal, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí al Parlament Europeu / Efe