El Tribunal Constitucional ha anul·lat la sentència del cas Blanquerna que condemnava els assaltants. El TC insta el Tribunal Suprem que dicti una nova sentència contra els assaltants del Centre Cultural Blanquerna durant la celebració de la Diada del 2013. La resolució es pren després que l'alt tribunal elevés les penes de presó dels condemnats en contemplar l'agreujant de motius de discriminació ideològica.

En una resolució d'avui mateix, el ple del Constitucional ha resolt que cal "restablir els seus drets i, amb aquesta finalitat, declarar la nul·litat de l'acta de la sala penal del Tribunal Suprem del 4 de maig del 2017 i de les sentències número 983-2016, de l'11 de gener del 2017 ―aclarides per acta de 7 de febrer del 2017―, pronunciades en el recurs de cassació número 722-2016 en els extrems i amb l'abast subjectiu assenyalats a l'apartat anterior".

La resolució del TC declara que "s'han vulnerat els drets a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d'innocència (art. 24.2 CE) de tots els demandants en l'extrem relatiu a l'aplicació de l'agreujant d'haver comès el delicte per discriminació ideològica".

Els magistrats han aplicat en aquesta sentència la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans arran del conegut com a cas Atutxa ―en relació amb l'expresident de Parlament Basc Juan María Atutxa―, que va establir que un tribunal de segona instància (en aquest cas el Suprem) no pot modificar la pena basant-se en circumstàncies subjectives que concerneixen els interessats sense escoltar-los.

La sala penal del Tribunal Suprem va considerar que l'actuació dels acusats comportava intolerància cap a la ideologia catalanista i va elevar les condemnes fins als quatre anys de presó.

El vincle amb el PP

Iñigo Pérez de Herrasti és un dels acusats per l'atac al Centre Cultural Blanquerna l'any 2013 i que no haurà d'entrar a presó per decisió del TC, com s'ha conegut aquest dimecres. Pel nom, possiblement, no crida l'atenció, però Pérez de Herrasti té un important historial delictiu i vincles familiars amb l'exministre d'Educació i exportaveu del govern espanyol Íñigo Méndez de Vigo, i amb l'exministre de Defensa Pedro Morenés Eulate.

L'assaltant, d'uns 60 anys i dirigent d'Alianza Nacional, és cosí de Morenés per part de mare. D'altra banda, també és cunyat de Méndez de Vigo, ja que la seva germana, María Pérez de Herrasti, està casada amb el ministre. 

Entre l'historial penal de Pérez de Herrasti hi consta una condemna de 14 anys de presó l'any 2000, en ser detingut ―juntament amb tres membres de grups neonazis― amb explosius i armes per atemptar contra familiars de presos d'ETA que viatjaven a la capital espanyola per visitar els empresonats.

Set anys més tard, Pérez de Herrasti va fer una vaga de fam, acompanyat de Pedro Pablo Peña, membre d'Alianza Nacional, per protestar contra el que veien com un tracte de favor cap als presos d'ETA.

A més, l'ultra és fill de marquesos. El seu pare, Ramón Pérez de Herrasti y Narváez, és el catorzè marquès de Albayda, i la seva mare, Begoña Urquijo y Álvarez de Eulate, és filla dels marquesos de Bolarque i forma part de la família dels marquesos d'Urquijo.

La sala segona del Tribunal Constitucional ha acordat aquest dijous suspendre l’execució de la pena de presó que li va imposar el Tribunal Suprem, juntament amb la de quatre ultres més, que van assaltar violentament el Centre Cultural Blanquerna l’11 de setembre del 2013, mentre tenia lloc l’acte institucional de la Diada de Catalunya a Madrid.