La selecció espanyola de futbol torna a Barcelona, i Ciutadans no vol desaprofitar l'oportunitat. Els taronges volen fer gala del seu amor incondicional per la Roja i tot el que representa, i per fer-ho ja han decidit quina és la millor estratègia: una bandera de 51 metres, que Cs descriu amb orgull com "la bandera d'Espanya més llarga de Catalunya". Els de Carlos Carrizosa desplegaran la tela vermella i groga aquest mateix dissabte a les 18.30 hores a l'exterior del RCDE Stadium. I és que és aquí, a l'estadi de l'Espanyol ubicat a Cornellà el Prat, on Espanya s'enfrontarà amb Albània a les 19.45 hores.

L'esdeveniment ha estat celebrat per Ciutadans. Fins i tot el líder de la formació ha volgut dir-hi la seva: Carlos Carrizosa ha lamentat l'"anomalia" de què la selecció espanyola porti gairebé dues dècades sense jugar a Catalunya. "Els catalans vam celebrar el Mundial de 2010 i les Eurocopes de 2008 i 2012 igual que la resta dels espanyols. Ens mereixem el premi de veure la nostra selecció a la nostra terra", ha afirmat Carrizosa.

Oportunitat per espanyolitzar Catalunya

El diputat del Parlament ha anat més enllà, i ha aprofitat l'oportunitat per atacar l'independentisme, a qui ha retret "la seva hostilitat a tot el que representa Espanya". "Ha aconseguit que les institucions de l'Estat i fins i tot federacions esportives d'àmbit nacional es retreguin i facin un pas enrere a Catalunya", ha asseverat. Però, irònicament, aquestes paraules han estat seguides d'una reivindicació evident de Carrizosa per Espanya: "Demà estarem allà animant la nostra selecció, celebrant l'espanyolitat de Catalunya i, en definitiva, fent normal el que el nacionalisme que governa Catalunya ha intentat convertir en una cosa problemàtica”, ha advertit.

És una estratègia que els taronges ja van fer-se seva fa només uns mesos. El 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola, Ciutadans va desplegar precisament la mateixa bandera de 51 metres a les portes del Parlament de Catalunya. Els sis diputats del partit, encapçalats per Carlos Carrizosa van ser acompanyats per més de 70 afiliats en aquest acte. El mateix Carrizosa va defensar la bandera espanyola com a símbol dels drets, les llibertats i la unitat d'Espanya.

Ciutadans Parlament Constitució / Twitter Ciutadans

18 anys sense la Roja

I és que ja feia 18 anys que la selecció espanyola no disputava un partit en territori català, però no pas perquè no hi hagués voluntat de portar l'equip a Catalunya. Des de fa diversos anys, el president de la Real Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, ha intentat portar la Roja a Catalunya, i finalment ho ha aconseguit en la forma d'un amistós amb el conjunt albanès (el darrer enfrontament va tenir lloc a l'estadi olímpic Lluís Company el 2004 amb el Perú). Però no només Rubiales: Ciutadans també ha insistit reiteradament en la necessitat d'emportar-se el conjunt espanyol a Catalunya.

De fet, molts recorden encara com els taronges van fer-se seva aquesta causa el 2016, en ple procés independentista, i van assolir instal·lar una pantalla gegant als peus de l'Arc de Triomf, on unes 1.300 persones s'hi van congregar per veure un enfrontament amb Turquia. L'acció va ser especialment sonada després de les reiterades negatives de l'Ajuntament de Barcelona, i que només va servir per avivar els ànims dels espanyolistes. De fet, l'aleshores líder de Ciutadans, Albert Rivera, va arribar a compartir unes paraules amb el públic i llançant un advertiment: "No hi haurà un pam d’Espanya on no es permeti donar suport a l’esport espanyol si governem". La primera fila va veure's complementada per algunes de les primeres espases de Cs a Catalunya per aquells temps: Inés Arrimadas, Joan Carles Girauta, Carlos Carrizosa i Toni Roldán.

LA ROJA ciutadans arrimadas Rivera - Sergi Alcazar

Valents segueix els passos de Cs

Barcelona pel Canvi ha passat a anomenar-se Valents, però el rerefons polític continua sent el mateix: la defensa del nacionalisme espanyol a la capital catalana. Així ha quedat clar en l’abrandada defensa que la líder de Valents, Eva Parera, ha fet avui d’un prec al ple municipal que s’escuda en una aparent innòcua afició esportiva, però que en realitat és una eina bàsica d’un nacionalisme, l’espanyol, que reclama presència a Catalunya. Ha dit Parera, amb cert to tràgic, que “hi ha tota una generació” que no ha pogut veure la selecció espanyola a Barcelona, i per això ha reclamat a l’ajuntament que faciliti la col·locació de pantalles per poder seguir els partits del Mundial de Futbol aquest novembre i desembre (depenent de com de lluny arribin en la competició). Només els que jugui la selecció espanyola, s’entén.

En tot cas, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, li ha comprat la petició tot recordant que ja es van instal·lar pantalles en ocasió del mundial anterior, tot i que ha apuntat que entenia que es referia “a les finals” i no a tots els partits, quan la petició de Valents es referia a tots els partits. Segons l’alcaldessa, si algú ho demana s’estudiarà, però ha considerat “que encara queden vuit mesos” i, per tant, és prematura la petició. En la seva resposta, Parera ha recordat que el mundial es juga a l’hivern i caldria un lloc cobert. Fins i tot s'ha atrevit a proposar-ne un: el Palau Sant Jordi.