El president del Parlament d’Islàndia (Alþingi), Steingrímur J. Sigfússon (a la foto), ha remès una carta als presidents del Congrés dels Diputats i del Senat espanyols on expressa la seva preocupació per la situació de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. La carta té data del 4 de desembre.

En la seva carta, Sigfússon recorda que Forcadell “està empresonada des del 23 de març d’aquest any, acusada de rebel·lió contra l'Estat espanyol”, sense que el cas s’hagi jutjat, en al·lusió al retard del procediment. Remarca també “els valors bàsics del Consell d'Europa sobre la democràcia, els drets humans i l'estat de dret” i crida l'atenció sobre la necessitat "d’un procés judicial diligent", d’acord “als drets de les persones detingudes”, com estableix la Carta Europea dels Drets Humans.

 

El partit de la primera ministra

Sigfússon és diputat del Moviment d’Esquerra-Verds (Vinstri Græn, VG), el segon partit en nombre d’escons (onze de 63) a l’Alþingi. Ha estat ministre de Finances, d’Agricultura i Pesca, i d’Agricultura i Comunicacions. També va ser president del seu partit fins al 2013.

El programa del VG se centra en la defensa dels valors socialistes, feministes i ecologistes i la participació directa dels ciutadans en el govern. S’oposa a la pertinença d’Islàndia a la UE (actualment no n’és estat membre) i a l’OTAN. El VG és part de la coalició de govern i la presidenta del partit, Katrín Jakobsdóttir, és l’actual primera ministra del país.

Resolució de condemna

Aquest no és el primer moviment de les institucions islandeses sobre els presos i exiliats catalans. El parlament de l’illa debatrà, en data per determinar, una proposta de resolució que condemna “la resposta del govern d'Espanya al referéndum d'independència de Catalunya, incloses les detencions de polítics catalans”. La proposta l’han presentada els sis diputats del Partit Pirata, el cinqué del país.

La resolució “no dona suport a la causa de la independència, sinó que és un recordatori seriós al govern espanyol que tothom té dret a servir als seus votants sense arriscar-se a perdre la seva llibertat per això”. Una de les signants de la proposta, l'advocada i periodista Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, és la presidenta de la comitè Jurídic i dels Drets Humans del Consell d'Europa.