Els mitjans internacionals destaquen la victòria de l’independentisme a les eleccions al Parlament del 2021. Aquests mitjans havien presentat les eleccions com un examen a la coalició de forces independentistes que governa Catalunya des del 2017. És l’argument informatiu principal de la seva informació sobre la contesa electoral, per sobre de la recuperació del PSC de Salvador Illa, la irrupció de l’extrema dreta de Vox, la patacada de Cs i del PP o la davallada de la participació.

“Els independentistes podran seguir governant sols a Catalunya”, diu el diari progressista portuguès Publico. El britànic The Guardian, de la mateixa tendència, titula amb més prudència i el mateix argument: “els separatistes mantenen la majoria” i remarca que superen el 50% dels vots. El diari liberal alemany Süddeutsche Zeitung també ho destaca: “els partits separatistes han guanyat la majoria dels escons” i conclou que “això mantindria l’antiga confrontació amb la resta del país, que no vol atorgar la independència a Catalunya”. El setmanari Der Spiegel, el més influent d’Alemanya, diu: “Els separatistes aconsegueixen la majoria a les eleccions de Catalunya”. Bloomberg detalla que "el partit socialista té 33 escons i el major nombre de vots, però serà superat pel bloc independentista".

Parlament fragmentat i radical

Ràdio France International, si fa no fa: “Els partits separatistes catalans reforcen la majoria absoluta al Parlament”. “Els partits independentistes catalans són els guanyadors de les eleccions autonòmiques celebrades aquest diumenge, segons les projeccions de la ràdio i la televisió públiques espanyoles”, diu la informació de la Radiotelevisió pública belga. “Els separatistes reforcen la majoria al Parlament”, titula el diari suís Le Temps.

L’agència nord-americana Associated Press, la més gran del món, fa un titular combinat: “Els separatistes augmenten la majoria a Catalunya malgrat la victòria socialista”. El pronòstic d’AP: “un parlament més fragmentat i més radical”, tant per l’entrada de Vox com pel creixement de la CUP. “Les forces pro-secessió necessitaran la imprevisible CUP per formar una majoria de govern”, afegeix. L’agència britànica Reuters també obre la seva informació amb l’ampliació de la majoria independentista i també la italiana Ansa: “Catalunya: les forces independentistes cap a la majoria absoluta”.

L’altre gran argument informatiu són les mesures sanitàries que s’han pres per facilitar el vot. “L’abstenció s’explica en part per les normes que s’han aprovat per reduir les possibilitats de contagi”, explica Publico. “Tot i les preocupacions de la gent per no exposar-se a la covid-19, el 100% dels 9.000 col·legis electorals estaven oberts a mig matí i disposats a rebre els 5,3 milions de votants”, subratlla The Guardian.