El congolès Denis Mukwege i la iraquiana Nadia Murad han guanyat avui el Nobel de la Pau "pels seus esforços per posar fi a l'ús de la violència sexual com a arma de guerra i en conflictes armats", segons ha informat el Comitè Nobel Noruec.

Mukwege (1955) "ha dedicat la seva vida a defensar les víctimes de violència sexual en temps de guerra", i Murad "és el testimoni que explica els abusos perpetrats contra ella i contra d'altres", ha argumentat el Comitè Nobel per concedir el guardó.

Denis mukwege

El metge Mukwege i el seu equip "han tractat milers de pacients que van ser víctimes d'aquests assalts", ha condemnat "la impunitat de les violacions massives i ha criticat el govern del Congo i d'altres països per no fer prou per parar la violència sexual contra les dones com a estratègia i arma de guerra".

Pel que fa a Murad (1995), el Comitè Nobel ha recordat que és "una de les prop de 3.000 nenes i dones que han patit abusos sexuals com a part de l'estratègia militar d'Estat Islàmic, que feia servir aquesta mena de violència com a arma contra els yazidites i altres minories religioses". A més, ha destacat que "després de tres mesos de captiveri va aconseguir escapar i va començar a denunciar els abusos que havien patit tant ella com altres dones". "Va tenir l'extraordinari coratge d'explicar el seu propi sofriment i d'ajudar altres víctimes", ha dit el Comitè Nobel.

Nadia Murad

Aquest any cadascun dels guardons està dotat amb nou milions de corones sueques (1,02 milions de dòlars), a repartir en cas que hi hagi més d'un premiat.

Els premis es lliuren el 10 de desembre coincidint amb l'aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel, en una doble cerimònia al Konserthus d'Estocolm i a l'Ajuntament d'Oslo, on s'atorga i es lliura el de la Pau.

Puigdemont era un dels favorits, segons la revista Time

La revista nord-americana Time assenyalava el president a l'exili, Carles Puigdemont, com un dels noms favorits per guanyar el premi Nobel de la Pau 2018. A l'article, on s'apuntaven altres noms com Donald Trump o el papa Francesc, es parlava de la celebració del referèndum i de la situació actual de Puigdemont.