L’històric socialista Frederic-Pau Verrié ha mort avui a l’edat de 96 anys a Girona. Verrié va ser un dels fundadors del Partit Socialista de Catalunya, el 16 de juliol de 1978, i un defensor incansable del patrimoni cultural català. El PSC ha expressat el seu condol a la família en un comunicat en el qual ha destacat el seu “permanent compromís amb el socialisme”.

Nascut a Girona, Frederic-Pau Verrié va ser un reconegut historiador de l’art, arqueòleg i editor. El 1946 va ser anomenat arxiver a l’Institut Municipal d’Història. Aquell mateix any, va fundar la tradicional revista Ariel, que tenia l’objectiu de recuperar el català com a llengua de cultura. El seu lligam amb la cultura i la història catalana el va moure durant tota la seva vida. L’any 1953 va ser processat pel seu compromís polític amb el socialisme i per la seva lluita personal contra el franquisme. No va poder exercir, castigat pel règim, fins el 1963.

Del 1970 al 1972 i del 1980 fins el 1985 va ser director del Museu d’Història de Barcelona. La seva íntima relació amb la cultura també s’expressava en l’àmbit de la pintura. Concretament, en el de la gòtica catalana, sobre la qual n’era un especialista. A més a més, va publicar diversos articles al llarg de la seva vida, així com monografies, obres de divulgació i guies. Totes les seves aportacions culturals han estat reconegudes al llarg de la història en tots els àmbits als que s’ha dedicat. L’any 2001 va rebre la Creu de Sant Jordi. Verrié va continuar actiu gairebé fins la seva mort.