L'exalcaldessa de Madrid, Manuel Carmena, que fins ara havia mantingut posicionaments respectuosos amb el procés independentista català, ha sortit en defensa de la Justícia espanyola en una entrevista a Infolibre, i ha qualificat el president Carles Puigdemont de "pròfug". Carmena s'ha desmarcat de les paraules del vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, en què va reconèixer l'exili de Puigdemont i el va considerar equiparable al dels republicans espanyols.

Carmena va ser titular del Jutjat de Vigilància Penitenciària número 1 de Madrid, i va ser escollida jutge degana de Madrid el 1993.

"No puc entendre com una persona intel·ligent i ben formada com és el vicepresident pot dir una cosa que no té cap base. Em sembla que hi ha un nom per a les persones que en un moment concret decideixen no complir les responsabilitats judicials que tenen en un context democràtic. En una democràcia, si un no es presenta davant els tribunals, el nom exacte és el de pròfug, no és el d'exiliat. Jurídicament és així", ha criticat Carmena.

"No té res a veure amb el que significa el que va ser la dictadura del general Franco després de la terrible Guerra Civil, en què el que es fa és que es canvia el sistema i es porta a terme una destitució de totes les estructures democràtiques, s'aboleixen tots els elements dels drets essencials dels individus, i es fa un marc en el qual és impossible viure en un context que és antidemocràtic. És un disbarat", ha afegit Carmena al·ludint a les paraules d'Iglesias.

En una entrevista al programa Salvados de la Sexta, Iglesias va subratllar fa una setmana que no "comparteix en cap cas" els objectius de Puigdemont, però que, si està a Brussel·les, no és per "haver robat a ningú o per intentar enriquir-se, sinó per portar les seves idees polítiques a un extrem erroni".

A la pregunta de si es pot equiparar el cas de Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura, el vicepresident va respondre amb contundència: "Ho dic clarament, jo crec que sí".

Preguntat per si creia que és comparable amb la fuga del rei emèrit, Iglesias ho va negar. "Si presumptament el rei ha robat diners o ha utilitzat targetes black, crec que la consideració moral és completament diferent", va defensar.

El vicepresident segon també es va mostrar a favor dels indults dels presos polítics i va insistir en la importància de resoldre el conflicte català "políticament".