Unes 20.000 persones s'han manifestat avui a Bilbao en suport al referèndum de l'1 d'octubre, en una marxa a la qual han acudit destacats dirigents de EHBildu i del PNB, que han defensat el "dret a decidir del poble català" i han lamentat l'actitud del Govern espanyol.

La manifestació, convocada per la iniciativa basca pro-dret a decidir Gure Esku Dago, té el suport de dirigents del PNB. Encara que aquest partit no ha cridat els afiliats a participar, ha enviat una delegació encapçalada pels presidents provincials del partit a Euskadi: Itxaso Atutxa, Joseba Egibar i José Antonio Suso. D'EHBildu hi havia també els seus líders, encapçalats per Arnaldo Otegi.

Per part del PNB han anat a la manifestació no només els seus dirigents com a partit, sinó també els tres diputats generals (Unai Rementería, Ramiro Gonzalez i Markel Olano) i l'alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto. En canvi, no ha hi ha anat cap representant del Govern Basc, ni tampoc del PSE, Podemos o el PP.

La presidenta biscaïna Atutxa ha declarat que com el PNB han anat a la manifestació perquè "Catalunya és una nació i com a nació té drets polítics. El poble català té dret a decidir en llibertat quin vol que sigui el seu futur, i per descomptat, les institucions catalanes estan absolutament legitimades a cridar el seu poble a un referèndum". Per això, "avui aquí exigim que es respecti la voluntat del poble català, de les seves decisions i de les decisions de les institucions catalanes".

L'1 d'octubre, ha afegit Atutxa, "els catalans han de poder anar a votar lliurement en el referèndum al qual el seu país i el seu govern han cridat. Lamentem profundament que el Govern espanyol, en lloc de garantir el que el poble català demana en llibertat i de manera democràtica, estigui torpedinant per la força la seva decisió i la seva voluntat".

 


"Tots pensem en el dia 1 d'octubre, però també en el dia 2, que perquè sigui realment democràtic és necessari que l'1 tots els catalans puguin votar en llibertat, és el seu dret, i ens tindran com el PNB el dia 1, el dia 2 i en el futur al seu costat", ha conclòs Atutxa.

D'EHBildu, la seva parlamentària Jasone Agirre ha comentat que "avui sentim alegria en veure que milers de persones omplen els carrers de Bilbao per demostrar que estan a favor de la democràcia i d'un dret tan bàsic com és el dret de decidir". "Milers de persones", ha afegit, "que a més volen denunciar l'actitud antidemocràtica de l'Estat espanyol, perseguint i amenaçant els representants catalans". Per a Agirre, la manifestació d'avui "també demostra que aquí hi ha una majoria social i política", que aquí també es donen les condicions per recórrer un camí semblant al de Catalunya.

La marxa ha sortit a dos quarts de sis amb el lema "Democràcia" i "Votar per decidir", una pancarta sostinguda per, entre d'altres, els portaveus de Gure Esku dago Angel Oiarbide i Zelai Nikolas i l'exrector de la Universitat basca Iñaki Goirizelaia. També hi han anat els secretaris generals dels sindicats nacionalistes ELA (Txiki Muñoz) i LAB (Garbiñe Aranburu). Està previst que la manifestació acabi a l'Ajuntament de Bilbao cap a dos quarts de vuit del vespre, quan es llegirà un comunicat.