"Tot i el clima insurreccional, no vam fer cap detenció, a excepció de l'1-O". Així Daniel Baena, el cap de la unitat d'investigació judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, ha reprès l'interrogatori després de dinar. Mantenint la seva tesi, però sense aportar dades objectives sobre la rebel·lió.

"Vam detectar que l'Agència Tributària s'estava desplegant més enllà del que estava previst en l'Estatut", ha exposat per justificar els diferents escorcolls i diligències policials a preguntes de Xavier Melero.

I, a preguntes de Francesc Homs, ha insistit que no investigaven la institució, sinó els membres del Govern: "Nosaltres no investiguem si la Generalitat és competent o no per fer coses. Nosaltres investiguem persones que en formen part". També ha deixat clar que "no s'investigaven programes polítics".

La revelació del dia

Però ha estat l'advocada revelació del dia, Ana Bernaola, de l'equip de Jordi Pina i Francesc Homs, qui ha fet entrar en un laberint de preguntes i respostes Daniel Baena sobre la relació de l'ANC amb el procés, el presumpte delicte de malversació i el paper de Jordi Sànchez en tota la trama de suposada sedició i rebel·lió. "Jordi Sànchez no consta en la investigació del full de ruta", ha dit en mig de l'interrogatori-laberint. "No sé si Jordi Sànchez va participar en l'elaboració del document Enfocats", ha afegit.

I ha dibuixat una investigació de la Guàrdia Civil més propera a incriminar l'ANC que no pas a demostrar indicis de participació de l'entitat amb el Govern per proclamar la DUI.

Bernaola ha tingut també els tocs d'atenció de Manuel Marchena, que salta cada cop que un advocat està en camí de desmuntar les tesis de l'acusació. 

El pols entre l'advocada i Daniel Baena ha acabat a Twitter i ha buscat l'explicació de si no hi ha crides a la violència, per què el van imputar. I la pregunta ha estat clara: "Van trobar crides a la violència?". I Baena també ha estat clar: "Si no n'hi ha en l'atestat, no en vam trobar".

Baena també ha acabat admetent que durant el període insurreccional no hi va haver incidents ni detencions. 

No hi havia ordres de detencions. Jo vaig proposar una sèrie de detencions i el jutge me les va acceptar

"Fonamenten les seves acusacions en reculls de premsa, tuits...", ha dit l'advocada, a qui el mateix testimoni ha tallat per dir que també es fonamenta en correus electrònics. Però minuts abans acabava d'admetre que la mateixa investigació conclou que no es podia imputar cap delicte a l'ANC i que si consta en el sumari, és només "per contextualitzar".

"Els atestats valen per al que valen i la nostra font de deliberació és el que es desenvolupi aquí", ha irromput Marchena davant el tercer grau de Bernaola per tombar els informes de la Guàrdia Civil que han servit per tancar a la presó Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. "No és un bon camí sotmetre a judici l'atestat", ha conclòs.

I la cirereta final ha estat quan, a preguntes de Jordi Pina, ha dit que el 20-S no hi havia ordres de detenció i que ni tan sols van ser idea del jutge. "No hi havia ordres de detencions. Jo vaig proposar una sèrie de detencions i el jutge me les va acceptar", ha dit. Això va passar el 18 de setembre, un dia abans de l'escorcoll a Unipost, on es va trobar bona part del material electoral fruit dels seguiments i intercepcions telefòniques.

De fet, des del primer moment els advocats han denunciat que qui dirigia la investigació era la Guàrdia Civil i no el jutge. I han denunciat les tècniques policials per investigar una causa general contra l'independentisme.