En el discurs d'obertura de l'any judicial, la fiscal general de l'Estat, Maria José Segarra, ha mostrat la voluntat de no cedir ni un mil·límetre davant el judici per l'1 d'octubre.

En el seu discurs ha donat un missatge "de respecte a tots els professionals de la justícia, en general, i als fiscals en particular que, d'una o una altra manera exerceixen la difícil tasca d'oferir una adequada resposta davant la greu situació generada a Catalunya". I ha dit de manera contundent que serà "especialment ferma davant qualsevol intent de condicionar, personalment o professional, a qui exerceix les seves funcions en aquesta comunitat".

En l'horitzó més immediat hi ha els judicis per l'1 d'octubre al Govern Puigdemont i la Mesa del Parlament de Carme Forcadell. El processament és per rebel·lió i malversació de fons públics, però la fiscalia encara ha de presentar els seus escrits d'acusació on es fixaran les penes per cada un dels delictes que finalment s'acabaran jutjant. I en aquest sentit, el ministeri públic haurà de decidir si manté el que hi ha previst fins ara o fa una petició de penes a la baixa.

Per Segarra, el que hi hagut a Catalunya ha estat "un desbordament de l'ordre constitucional i estatutari, i s'haimpedit el compliment de les resolucions administratives i judicials que, com no podia ser de cap altra manera, es va trobar amb la ferma actuació de les institucions de l'estat de dret i també del ministeri fiscal". 

La fiscal general de l'Estat, tot i admetre "les legítimes aspiracions polítiques d'una part de la societat", remarca que "han de ser encarrilades a través de l'ordenament jurídic", i posa en èmfasi que "no hi ha res més democràtic que la llei, perquè la llei ens vincula a tothom". Maria José Segarra conclou que "no pot haver excepcions a aquesta regla, perquè el contrari suposa la ruptura de la mateixa democràcia". 

Segarra ha reiterat durant el discurs d'obertura de l'any judicial que "Espanya té un sistema judicial fort, sòlid, al servei de l'estat de dret i un ministeri fiscal que actua amb absoluta autonomia i només al servei del principi de legalitat".