La persecució del Tribunal de Comptes als polítics independentistes ha arribat amb força als lectors de parla anglesa. El fill de l'exconseller Andreu Mas-Colell, Alexandre Mas, ha publicat un fil de Twitter en anglès on denuncia el setge que està patint el seu pare per part d'aquest tribunal. 

Alex Mas és professor d'Economia Laboral a la prestigiosa universitat de Princeton, i des dels Estats Units ha volgut donar a conèixer la situació que es viu a Catalunya. "El meu pare, l'economista Andreu Mas-Colell, està patint una situació injusta", comença la llarga publicació a la xarxa social, on justifica abordar un tema personal en un perfil professional per l'extrema gravetat de la situació que viu la seva família. "En dues setmanes, la casa dels meus pares, la seva pensió i el seu compte bancari podrien passar a mans de les autoritats estatals", denuncia a conseqüència de la causa del Tribunal de Comptes contra l'acció exterior de la Generalitat.

La persecució política a Catalunya

El mes passat, el Tribunal de Comptes va posar al centre de les seves investigacions l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 per suposades despeses relacionades amb el procés independentista, i l'òrgan fiscalitzador va assenyalar personalment més d'una trentena de persones, entre les quals els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras i molts altres exconsellers com Raül Romeva, Jordi Turull i Andreu Mas-Colell. Només per la feina del Diplocat es reclamen 4,5 milions d'euros.

Alex Mas recorda que el seu pare es va retirar de la política el 2015, dos anys abans que el següent Govern posés en marxa el referèndum de l'1 d'octubre. "Aquests esdeveniments van portar a una onada de detencions, condemnes, empresonaments i dures penes contra líders polítics i de la societat civil", explica Alex Mas. Puntualitza, però, que el seu pare no va tenir res a veure amb l'organització del referèndum, perquè ja estava retirat. "I ara, sis anys després de la seva jubilació, ha sigut assenyalat amb un càstig financer sever", ha denunciat.

El setge del Tribunal de Comptes

"Tot i que no queda escrit, sembla que se l'assenyala perquè va ser responsable d'implementar els pressupostos votats al parlament. Sembla que per això se'l responsabilitza personalment per una quantitat total que pot sumar desenes de milions de dòlars", valora en el seu fil de Twitter.

Alex Mas explica que no hi haurà judici, que la pena simplement serà dictada i costarà anys fer que el cas arribi al Tribunal Europeu dels Drets Humans. "El truc és que mentrestant els acusats hauran de donar el total que se'ls demani", remarca. Per això, pot ser que tots els acusats hagin de cedir els seus estalvis i les seves propietats a l'Estat. "Serà una expropiació arbitrària. M'entristeix que algú que ha posat tant esforç en crear una educació superior i recerca a Espanya se'l tracti d'aquesta manera", denuncia. El 29 de juny els acusats hauran de comparèixer, coincidint amb el 77è aniversari d'Andreu Mas-Colell.