L'expresident del Govern espanyol Felipe González ha reconegut avui que li preocupa "moltíssim" la situació a Catalunya, fins al punt que aquest assumpte és el que més li ha preocupat "en els últims quaranta anys", si bé s'ha mostrat convençut que pot tenir solució "entre demòcrates". González ha fet aquesta breu declaració en arribar a un fòrum d'empresaris de Madrid, en el qual participen altres dirigents polítics com Alberto Ruiz-Gallardón.

"No tinc res a dir, no vull dir res; alguna cosa diré aquí dins [a l'acte], però poca cosa", s'ha limitat a contestar inicialment als mitjans que l'esperaven a l'entrada. Això no obstant, en ser preguntat per si li preocupava la situació a Catalunya, González ha assenyalat que li preocupa "moltíssim". "El que més m'ha preocupat en els últims quaranta anys", ha dit. Sobre si veia que la crisi catalana tenia solució, ha apuntat: "Entre demòcrates, sí".

Posteriorment, durant la intervenció a la II Assemblea General de Madrid Fòrum Empresarial, ha equiparat el règim de Nicolás Maduro amb el desafiament independentista català i ha demanat "per favor" a les autoritats catalanes que tornin a la legalitat i posin fi a aquesta "perillosa aventura" que ha generat una "dramàtica crisi d'Estat".

Crítiques a Rajoy per emparar-se en les togues

González ha tingut també paraules per al Govern de Mariano Rajoy, a qui ha sol·licitat que "compleixi la seva obligació". Segons ha precisat, ell no hauria utilitzat la via penal ni la via juridicoinstitucional i hauria optat per la via política i pels instruments que li dona la Constitució, en referència a l'article 155, per intentar solucionar el problema català. "No m'agrada fer política emparant-nos sota les togues", ha dit.

Acusació a Rufián: "Vostès estan ressuscitant Franco"

González ha estat especialment dur amb els independentistes, i els que com el diputat d'ERC Gabriel Rufián diuen que l'1 d'octubre "enterrarà Franco", els ha acusat d'estar atiant "les dues Espanyes". "Vostès estan ressuscitant Franco", ha sentenciat.

Per això, ha insistit a pregar-los que "rectifiquin" i que tornin a la legalitat perquè ells mateixos recuperin la legitimitat. "Tornin a la legalitat de l'Estatut i de la Constitució, per aquest ordre, i, a partir d'aquí, 'parlarem'", ha postil·lat utilitzant el verb en català.


Amb aquestes paraules s'ha referit a la possibilitat d'haver de reformar la Constitució, cosa a la qual ell no té cap objecció, malgrat que considera que el text constitucional resisteix la comparació amb qualsevol Carta Magna del món.

"Sempre vaig ser un reformista de merda"

"Cal respectar la llei fins i tot per canviar-la", ha insistit, i ha opinat que saltar-se la llei és tornar "a la selva". "Jo sempre vaig ser un reformista de merda, no un revolucionari", ha admès entre rialles, abans d'alertar que, no obstant això, "una cosa és reformar i una altra centrifugar" i trencar la cohesió.

L'expresident s'ha aturat a reflexionar sobre el que està passant a Catalunya, que "s'assembla molt" a la situació de Veneçuela, on Maduro va perdre les eleccions per sufragi universal a l'Assemblea i "es va inventar" una altra Assemblea Nacional Constituent (ANC). "No la confongueu amb una altra ANC", ha ironitzat en al·lusió a l'entitat catalanista.

Sense passar pel sufragi universal, "decideix crear una legitimitat originària per marcar els destins del seu país en contra de la constitució que ells mateixos havien aprovat", ha dit parlant de Veneçuela i del secessionisme català.

També ha advertit que la situació a Veneçuela no es recupera amb les simples apel·lacions al diàleg, perquè "el diàleg queda buit de contingut quan no porta al pacte i a la reconciliació, quan no es negocia de veritat".

Empara per a Joan Manuel Serrat

A més, ha demanat l'"empara" del Govern per al seu "amic" Joan Manuel Serrat, molt criticat, sobretot a les xarxes socials, per qüestionar el referèndum secessionista de l'1 d'octubre.

"No em preocupa tant que l'insultin a les xarxes, el que em preocupa és que els seus representants polítics com a ciutadans no surtin al pas per defensar-lo com a ciutadà", ha dit, cosa que ha aixecat els aplaudiments dels assistents al fòrum.

Després, davant els assistents, entre els quals hi havia polítics com Alberto Ruiz-Gallardón, Pablo Casado i Joaquín Leguina, ha confessat que en ocasions es guarda d'expressar les seves opinions per no contribuir a crear més confusió i perquè, de vegades, se sent "bastant sol i nedant contra corrent".

Gairebé al final de la seva intervenció, ha confiat que Rajoy "doni bons consells" a Trump en la trobada d'avui a la Casa Blanca, "no que els rebi". "Si ha de rebre bons consells de Trump, que Déu ens agafi confessats", ha dit.