Tots els expresidents de la Generalitat i del Parlament vius, així com el síndic de greuges, han emès un comunicat conjunt on reclamen als 4 presos polítics en vaga de fam que posin fi a la seva protesta. 

El text el signen els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla, Artur Mas i Carles Puigdemont -exiliat a Bèlgica-. També s'hi han incorporat els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert i Carme Forcadell -que està empresonada-, així com el síndic de greuges, Rafael Ribó, que ha feta pública la carta.

Els expresidents argumenten que la protesta "ja ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional". També apunten que el Tribunal Constitucional ha començat a resoldre alguns recursos, la qual cosa ja els permetria accedir a la justícia europea.

Dinovè dia de Sànchez i Turull

El comunicat s'ha fet públic quan es compleix el dinovè dia de vaga de fam a la presó de Lledoners (Bages) del conseller de Presidència destituït pel 155 Jordi Turull i el president del grup de JxCat Jordi Sànchez, així com el setzè del titular d'Interior, Quim Forn i del de Territori, Josep Rull.

El text íntegre del comunicat és el següent:

"Comunicat del Síndic de Greuges i els expresidents del Parlament i la Generalitat en relació amb la vaga de fam

El síndic de greuges de Catalunya i els sotasignants (expresidents del Parlament i la Generalitat) ens adrecem a Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull i els demanem que considerin posar fi a la vaga de fam que mantenen des de fa prop de tres setmanes al centre penitenciari de Lledoners.

Entenem que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional, alhora que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d'empara interposats els darrers mesos, i ja n'ha resolt alguns.

En aquests moments, cal pensar a salvaguardar el seu dret a la vida i a la salut i a garantir llur participació amb plenes facultats en la imminent fase de defensa processal i, més endavant, en el futur polític del país.

Barcelona, 19 de desembre de 2018 

Joan Rigol i Roig
Ernest Benach i Pascual
Núria de Gispert i Català
Carme Forcadell i Lluís

Jordi Pujol i Soley
Pasqual Maragall i Mira
José Montilla i Aguilera
Artur Mas i Gavarró
Carles Puigdemont i Casamajó

Rafael Ribó i Massó"