L'organització del Campionat Mundial d'Atletisme Màster a Màlaga ha prohibit la presència de la selecció de Gibraltar, i el fet ha obert un conflicte diplomàtic amb el Regne Unit. Fonts gibraltarenyes atribueixen la decisió a un edicte del Consell Superior d'Esports espanyol.

La prohibició de Gibraltar, quan al Regne Unit es habitual la competició de diverses seleccions nacionals excepte en els Jocs Olímpics, ha trobat ressò fins i tot a The Times de Londres, que ha recollit les protestes contra Espanya per la prohibició. Segons el diari, l'organització va indicar que els atletes no podien competir per Gibraltar perquè "no és una nació", i que en tot cas ho haurien de fer com a esportistes "neutrals". A conseqüència de la prohibició, quatre dels cinc atletes gibraltarenys s'han retirat del campionat.

El ministre d'Esports de Gibraltar, Steven Linares, ha criticat l'actitud de les autoritats espanyoles, i l'ha relacionada amb la dictadura de Franco. “La decisió del govern espanyol, a través del seu Consell General d'Esports, d'evitar que els atletes gibraltarenys competeixin en una cursa a Màlaga amb la nostra bandera és un vestigi pervers d'un passat del qual l'Espanya moderna no en pot estar orgullosa. Són vetos contra la nostra gent que es remunten a l'època de la dictadura espanyola, i pertanyen a aquell moment. No podem construir una relació forta amb els nostres veïns d'aquesta manera. Hem de veure aquests contrasentits relegats a la història, on pertanyen. Els esportistes de Gibraltar poden confiar en el ple suport del seu govern i dels seus conciutadans gibraltarenys”, ha indicat.

The Times ha recordat que l'incident diplomàtic s'ha produit quan Espanya i la Gran Bretanya estan negociant el futur de Gibraltar arran del fet que el Regne Unit preveu abandonar la UE l'any vinent. "Espanya segueix reclamant la sobirania de la roca, que va ser cedida a la Gran Bretanya en virtut del Tractat d'Utrecht el 1713", recorda.