Els alcaldes de l'AMI i l'ACM asseguren que no tenen "res a amagar" i que aniran a declarar a la Fiscalia, quan siguin citats per haver cedit els locals per al referèndum de l'1-O. Així ho han assegurat els màxims responsables de les dues entitats municipalistes, Neus Lloveras i Miquel Buch, que han comparegut acompanyats d'alcaldes de les dues associacions per explicar l'acord "unànime" que han fixat en aquest sentit.

"Estem convençuts del que estem fent, no tenim res a amagar, i per tant no tindrem cap inconvenient a explicar allà on sigui el que hem dit aquests dies", ha assegurat. En ser preguntada sobre l'anunci de la CUP que els seus alcaldes no acudiran a la citació de la Fiscalia, Lloveras ha assegurat que tots declararan, ja sigui voluntàriament o per ordre policial. 

Lloveras, que ha insistit repetidament en enviar un missatge de "normalitat i tranquil·litat" als alcaldes, ha subratllat que estan convençuts del que estan fent i ho seguiran fent: "estar al costat de la gent, del Govern i del Parlament per fer allò que la gent de Catalunya demana: poder posar les urnes".

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han convocat per a dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume una concentració dels 712 alcaldes assenyalats per la Fiscalia, a la qual han cridat a participar també els alcaldes que no han cedit els locals per al referèndum, per rebutjar el tractament que estan rebent per part de la Justícia espanyola.

Buch ha advertit que "si un persona té un problema amb la Justícia i el persegueix, aquesta persona té un problema, però quan hi ha més de 700 alcaldes perseguits per la Justícia qui té un problema no són els alcaldes, és la Justícia espanyola".

El president de l'ACM ha agraït les mostres de suport que han rebut tant bon punt s'ha conegut la decisió de la Fiscalia, inclosos bufets d'advocats que s'han posat al servei dels alcaldes i ha irontizat sobre el fet que tota la informació de què disposen en relació a aquest tema els ha arribat a través dels mitjans.

En relació a l'ordre de la Fiscalia a les policies locals per actuar contra la convocatòria del referèndum, Buch ha volgut subratllar que la policia local no és policia judicial i el màxim responsable és l'alcalde o alcaldessa. "No farem com ells, no qüestionarem els professionals públics de les administracions locals, farem que vetllin per les sortides i entrades de les escoles, pels perills que té el nostre municipi i no els farem perseguir eines democràtiques del nostre poble", ha advertit.