No s'atura la tensió a Catalunya. Aquest dissabte un grup de manifestants procedents de la concentració a l'Arc de Triomf s'han concentrat a les portes del Parlament de Catalunya i han cremat unes cadires amb els noms de Junts, ERC i la CUP. Desenes de persones han arribat enfront del Parlament a última hora de la tarda d'aquest dissabte amb torxes i portant una pancarta titulada 'Defensors mandat 1 octubre. Els manifestants han caminat pel passeig Lluís Companys i han entrat al parc de la Ciutadella, on es troba el Parlament. Mentre avançaven, han llançat consignes com '1 d'octubre, ni oblit ni perdó' --'1 d'octubre, ni oblit ni perdó'--. En arribar prop del Parlament, tancat i custodiat pels Mossos d'Esquadra, han cremat les tres cadires, en representació dels tres partits independentistes i han tirat bengales.

 🔴 Manifestació de l'1 d'Octubre 2022, última hora 

Acte amb 60.000 persones

La concentració per commemorar el cinquè aniversari de l'1-O a l'Arc de Triomf ha congregat 11.000 persones, segons la Guàrdia Urbana; i 60.000, segons el Consell per la República. 'Defensem l'1 d'octubre, guanyem la independència' ha estat el lema de l'acte unitari convocat pel Consell de la República, Òmnium, l'ANC, l'AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç. Els partits independentistes han participat en la cita, que arriba després de la trencadissa al Govern. La concentració ha començat amb una intervenció de la qui era la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que com Marta Rovira ha rebut una xiulada de por per part dels assistents. Els assistents han exhibit banderes independentistes, han cridat consignes com "Puigdemont president", "1-O ni oblit ni perdó" i "Govern dimissió". 

Entre els assistents han estat dirigents d'ERC, com la secretària general adjunta i portaveu, Marta Vilalta, i l'exconsellera Meritxell Serret; de Junts, com la presidenta del partit, Laura Borràs, el secretari general, Jordi Turull, i l'exvicepresident del Govern Jordi Puigneró; i de la CUP: Carles Riera i Eulàlia Reguant. L'absència per part d'ERC ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que no ha assistit a la concentració, però, en canvi, sí els consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Tània Verge (ERC), i per part de Junts han participat tots els consellers: Jaume Giró, Victòria Alsina, Gemma Geis, Violant Cervera i Lorda Ciuró.

"El referèndum ja s'ha fet" 

"El referèndum ja el vam fer i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat, ja ho hem fet". El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha rebutjat repetir un referèndum, i ha assegurat que la taula on caldria estar "enganxats" és la del "diàleg entre germans", i ha mencionat ERC, Junts, CUP, ANC i Òmnium. Ho ha dit en el seu discurs des de Bèlgica a l'acte de les entitats independentistes a l'Arc de Triomf pels 5 anys de l'1-O. Puigdemont ha asseverat que el "moment fundacional" de Catalunya va ser fa 5 anys, i que el referèndum "ja es va fer" l'1-O. Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi dit aquest dissabte en una declaració institucional que "Catalunya tornarà a votar" en un referèndum, Puigdemont ha replicat que "no cal tornar-lo a fer": "Votar ja hem votat", ha afegit en referència a l'1-O. 

El president a l'exili ha subratllat que la taula on cal estar "encadenats i enganxats és a la taula de diàleg entre els germans d'ERC, Junts, la CUP, l'ANC i Òmnium". "No ens n'hauríem d'aixecar mai", ha afegit, mentre els socis de Govern continuen en crisi. Puigdemont ha remarcat que el Consell de la República proposa una "mirada al futur" i una "estratègia per descol·locar l'Estat". Puigdemont també ha advertit que els vots que permeten governar les institucions com el Govern venen del "desbordament democràtic".