El jurista Giuseppe Conte ha renunciat avui a l'encàrrec de formar Govern a Itàlia, com li havia demanat el Cap d'Estat, Sergio Mattarella, després de la proposta dels partits Lliga Nord (LN) i Moviment 5 Estrelles (M5S), després de les dificultats que ha trobat per escollir el seu Executiu.

L'anunci de la renúncia per formar Govern ha estat fet pel secretari general de la Presidència de l'Estat, Ugo Zampetti, que ha llegit un comunicat a la sala de premsa del Quirinal, la seu de la Presidència d'Estat italiana, en la qual s'expressava que Conte torna l'encàrrec que havia acceptat amb reserves.

Durant la tarda d'avui també els líders de la ultradretana LN, Matteo Salvini, i de l'antisistema M5S, Luigi Di Maio, s'han reunit amb Mattarella. Conte ha arribat a la decisió de llançar la tovallola després dels problemes que ha suscitat la candidatura com a ministre d'Economia de l'euroescèptic Paolo Savona, de 81 anys, conegut per les seves postures contràries a l'euro.

La Lliga havia afirmat que no faria marxa enrere respecte Savona i que en cas de veto per part de la Presidència de l'Estat per a ells quedava només la possibilitat de tornar a eleccions. D'aquesta manera la crisi política a Itàlia s'agreuja i es desconeix de moment quina serà la decisió que prendrà el Cap d'Estat.

"Jo només dic que per principi decideixen els italians, no els alemanys, francesos o portuguesos... Per formar el Govern decideixen els ciutadans", ha afegit Salvini. "Si el professor Savona no pot ser ministre perquè té el defecte de defensar els ciutadans italians posant en discussió les regles europees, llavors sóc jo el que si vaig al Govern m'emporto Savona", ha assenyalat.

Segons la seva opinió "si un ministre molesta els poders forts que ens han massacrat o que no agrada a Berlín, aquest és el ministre just". "Si estem en democràcia, l'únic que ens queda és tornar a donar la paraula als italians i demanar-los un mandat complet perquè puguem decidir sols", ha deixat anar el líder de la Lliga.