El Tribunal Constitucional ha decidit aquest dimarts per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat que el govern de Pedro Sánchez va interposar contra la moció del Parlament de Catalunya aprovada amb els vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP per ratificar els objectius polítics del 9-N.

L’admissió a tràmit implica la suspensió cautelar automàtica del decret, perquè el govern espanyol ha inclòs al seu escrit la invocació de l’article 161.2 de la Constitució que així ho estableix. L’executiu espanyol considera que la moció “vulnera les sentències del Tribunal Constitucional i l'Estatut de Catalunya com han recordat els lletrats de la cambra” i justifica el recurs per la necessitat d'actuar en “defensa de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya".

En tot cas, i a diferència del que passava durant el govern de Mariano Rajoy, l’executiu espanyol no ha inclòs al seu escrit la petició que s’adverteixi personalment els membres de la Mesa del Parlament o del Govern de les conseqüències penals que podrien haver d’afrontar en cas d’incompliment.

L’admissió a tràmit implica que queden automàticament suspesos els cinc primers apartats de la moció 5/XII del Parlament de Catalunya aprovada el 5 de juliol a instàncies de la CUP i que ratificava els objectius polítics del 9-N, malgrat que el Tribunal Constitucional ja els havia suspès anteriorment. 

Mitjançant aquesta moció, el Parlament va reiterar els objectius polítics de la resolució del 9-N del 2015, com a conseqüència dels resultats del 27-S, legitimats per l'1-O i el 21-D. La resolució anterior ja havia estat suspesa pel Tribunal Constitucional i els lletrats del Parlament de Catalunya van advertir que calia "no tramitar la moció".

A més de la suspensió cautelar, la providència del Tribunal Constitucional estableix que cal donar trasllat de l’admissió a tràmit i de la documentació presentada al Parlament de Catalunya perquè en un termini de 20 dies es personi al procés i formuli les al·legacions pertinents. 

El text aprovat al Parlament instava el Govern a presentar, en 90 dies, l'estat i el pla d'execució de totes les mesures suspeses pel TC, i en un termini de sis mesos en el cas de les normes anul·lades. 

Els tres grups independentistes van votar a favor del punt sobre la declaració de ruptura del 2015, i CatECP hi va votar en contra. Al seu torn, Cs, PSC-Units i PPC no van participar en la votació de cap dels punts de la moció.