El secretari d’organització del PSC, Salvador Illa, serà el ministre de Sanitat en el gabinet que està conformant el nou govern espanyol de Pedro Sánchez. D'aquesta manera es confirma la presència del PSC a l'executiu de coalició PSOE-Podemos. No es descarta, però, que hi hagi una cadira més per als socialistes catalans al consell de ministres de Moncloa. 

Illa, llicenciat en Filosofia, és una peça clau al partit. És, per exemple, qui ha comandat l'últim congrés del PSC, una autèntica bassa d'oli, on les propostes de la direcció van imposar-se sense contestació interna. Algunes veus del partit apunten que tenint en compte el seu perfil, podria mantenir-se en el càrrec orgànic de secretari d'organització. 

Un altre dels rols que ha adoptat "el lampista" del PSC és el de membre de l’equip negociador amb ERC. Hi ha ha tingut un paper clau, al costat d'Ariana Lastra i Jose Luis Ábalos. El càrrec de ministre possibilita que un cop s’activi la taula de diàleg entre governs, torni a formar-ne part, aquesta vegada com a representant de la delegació de la Moncloa.

Entre els noms del PSC que encara sonen per ocupar un ministeri hi ha el de l'expresident del Senat, Manuel Cruz, que podria ocupar Cultura, i Maurici Lucena, actualment president d'Aena.