La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, vol buscar brega. Ha tornat a fer unes declaracions molt dures contra Catalunya. Ayuso ha carregat, de nou, contra el nacionalisme català: "La Generalitat és una administració autonòmica que s'ha inventat una nació". La desbarrada de la dirigent popular ha estat a propòsit de l'afer de la llengua a les escoles catalanes. De fet, sobre el percentatge del català a les aules ha assegurat que "els catalans veuen negat el seu dret constitucional a estudiar en l'idioma que comparteixen 600 milions d'ànimes a tot el món". Ayuso ha aprofitat el discurs de cloenda del 17è Congrés Autonòmic del Partit Popular a Madrid per treure a passejar les seves paraules més severes contra els catalans, constatant així la línia més dura i irreverent que ella lidera dins del PP.

Ayuso no n'ha tingut prou amb dir davant d'un congrés ple a vessar d'afiliats i simpatitzants del PP que la nació catalana no existeix, sinó que també ha assegurat que "el nacionalisme és propi de les no nacions". De fet, sota el seu parer, el nacionalisme català "s'ha convertit en una fàbrica d'expulsar joves i empreses". Els discursos de la presidenta madrilenya disten, sobretot en les formes, dels del president del Partit Popular, Alberto Núñez-Feijóo. Prova d'això és que el coordinador general del partit i home proper a Feijóo, Elías Bendodo, va reconèixer que Espanya "és un Estat plurinacional". Unes paraules que s'allunyen molt del discurs agressiu d'Ayuso. Bendodo va voler explicar com encaixa Catalunya en aquesta nova visió del PP: no és una nació dintre d'Espanya, però sí una nacionalitat de l'Estat espanyol. "Com qualsevol altra comunitat autònoma", va declarar en una entrevista d'ElMundo. Cal dir que Feijóo, l'endemà que Bendodo declares en favor d'un Estat plurinacional, va sortir a tancar ràpidament el tema: "És evident que Espanya no és un estat plurinacional, és una obvietat, i el debat no existeix, i si es vol aprofitar un error, endavant, però ha estat rectificat".

Ayuso, consolidada com dirigent madrilenya

La crisi interna del PP que li va costar el cap a Pablo Casado finalment ha culminat amb el triomf que Isabel Díaz Ayuso tant anhelava: la presidència del PP de Madrid. El Partit Popular celebra aquest cap de setmana a la capital espanyola el congrés extraordinari que ha escollit de la nova líder del PP a la Comunitat de Madrid amb el 99% dels vots, càrrec que fins ara ocupava Pío García Escudero. Precisament, Díaz Ayuso era l'única dirigent popular autonòmica que no comptava amb la presidència del partit a la seva comunitat, i la seva ambició per assolir el càrrec va ser un element clau en la seva pugna amb Casado. L'expresident del partit no ha estat convidat a l'acte.

Ayuso ahir va estar acompanyada pels presidents autonòmics del PP, la secretària general del PP, Cuca Gamarra; el coordinador general del PP, Elías Bendodo, i el sotssecretari institucional del PP, Esteban González Pons. Avui, en canvi, ha estat acompanyada pel president del partit, Alberto Núñez Feijóo, a qui Ayuso ha agraït la seva confiança "sense tuteles", al mateix temps que li ha traslladat que el PP madrileny és "casa" seva. "És tal la confiança que ha dipositat en nosaltres que cada vegada que ha parlat del congrés només ha preguntat "en què puc ajudar-vos", ha declarat. Malgrat l'escalada de tensions arran la crisi interna del partit, Ayuso ha aprofitat la seva victòria per escenificar la reparació de les relacions amb Almeida. "Al comitè de direcció hi haurà, el primer, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida", ha expressat Ayuso. Ha indicat que "José Luis" i ella no són "dues meitats". "Com tothom sap, per qüestió organitzativa ell va encapçalar una llista electoral i jo una altra en 2019. Vam ser dues llistes, però avui som un mateix equip", ha assenyalat