El magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco creu que "els jutges alemanys s'han equivocat" quan han decidit extradir a Espanya el president a l'exili Carles Puigdemont només per malversació i no pas per rebel·lió ni sedició, com sostenia el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

El jutge ha fet aquestes declaracions aquest divendres a San Lorenzo de El Escorial (Madrid) abans d'intervenir en un curs d'estiu de la Universitat Complutense sobre Polítiques socials i llibertats públiques a Espanya.

El magistrat Velasco ha explicat que "normalment qui ha de jutjar algun acte per veure si és delictiu o no ha de ser el tribunal del país on han tingut lloc els fets i on hi ha les proves, i per tant sembla una mica contrari al principi de confiança mútua que els alemanys s'hagin ficat en el fons de la qüestió".

La sobirania dels jutges espanyols 

"Jo faig més de tres-centes europees de detenció a l'any, ja que Espanya les té centralitzades a l'Audiència Nacional, i no entrem mai en el fons de la qüestió", ha afegit el jutge, que ha assegurat que Espanya lliura més alemanys a la justícia alemanya que Alemanya espanyols a Espanya.

Trapote Llarena Lopez Rei Barcelona escola judicial 09 04 2018 EFE

El jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena / EFE 

I ha insistit que la jurisprudència europea és molt clara i que "normalment el principi general no és entrar a analitzar el fons de la qüestió, perquè si no furten als jutges espanyols la seva sobirania".

Els jutges alemanys s'equivoquen

Velasco estima que els jutges alemanys no haurien d'haver entrat en el fons de la qüestió, sinó que s'haurien d'haver limitat a "veure si els fets, si haguessin estat comesos a Alemanya per alemanys, haurien estat algun tipus de delicte, independentment del nom, al seu país".

D'aquesta manera "haurien hagut de lliurar [Puigdemont] per allò que li demanen i no entrar a qualificar ni analitzar, perquè entre d'altres coses els falten les proves que té el jutge Pablo Llarena", l'instructor del cas al Tribunal Suprem espanyol, ha apuntat.

"Jo faig moltes més ordres que aquests jutges a l'any, i per tant, jo que estic acostumat a fer-ne més i a tenir més experiència en aquest camp, crec que els jutges alemanys s'han equivocat", ha recalcat.