L'ANC ha convocat una manifestació pel proper 11 de març per reclamar la restitució del Govern i de la República. Una mobilització que pretén aconseguir la unitat d'acció dels partits independentistes i acabar amb l'aplicació del 155. L'anunci s'ha realitzat durant l'Assemblea General Ordinària de l'entitat, que se celebra aquest diumenge.

En el nou full de ruta, l'Assemblea proposa redoblar la pressió sobre el nou Govern i la majoria independentista, a qui instaran a "implementar la República", amb la posada en marxa de normes que així ho acreditin. D'altra banda, l'ANC no s'oblida dels presos polítics, amb un especial record al seu expresident, Jordi Sànchez. En aquest sentit, l'entitat vol seguir en les mobilitzacions i reclama a la ciutadania que prengui un paper protagonista en la nova etapa que comença.

L'entitat també ha posat el peu a l'accelerador per a renovar el secretariat nacional. Els socis de l'entitat han acordat convocar eleccions pel proper 17 de març per a triar una nova direcció, que fins ara ha estat amb la presidència vacant per la renúncia de Jordi Sànchez per participar a la candidatura de Junts per Catalunya.

La ponència aprovada pel secretariat el passat 13 de gener és debatuda aquest diumenge, al Pavelló de la Mar Bella de Barcelona, en què hi participen quasi bé 2.000 persones.

El text insta el Govern i el Parlament a "construir la República declarada", enfront la "involució democràtica i repressiva de l'Estat espanyol". D'altra banda, també es reclama el control de la hisenda catalana i de la força pública. El full de ruta és doncs més dur del que ara per ara es plantegen JxCat i ERC, que s'han apartat de la via expressada abans del 21-D i que aposten ara per donar un caràcter simbòlic, i no efectiu, de la declaració d'independència del 27 d'octubre.

Pel que fa a les mobilitzacions, des d'un òptica de resistència, enfocades a l'alliberament dels presos polítics, l'acabament de la vigència de l'article 155 i també la retirada de la causa de l'1-O contra el polítics independentistes.

S'havien presentat dues esmenes a la totalitat de la ponència presentada pel secretariat, d'un total de 116 que se sotmeten a votació. Una de les esmenes a la totalitat, que han estat rebutjades, plantejava una via més dura i aposta per l'apartidisme de l'entitat. És més, aquesta esmena plantejava fins i tot la dissolució de l'ANC si no acomplia amb els seus objectius.

Sànchez: "No baixeu la guàrdia"

L'acte amb la intervenció del vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que ha insistit en la legitimitat al referèndum de l'1-O. "Va ser un referèndum i el vam guanyar", ha declarat amb contundència per després insistir que també hi va haver una victòria independentista als comicis del 21-D. Alcoberro, que ha anunciat una mobilització pel proper 11 de maig, ha animat a portar al carrer els "objectius" marcats al nou full de ruta.

Alcoberro ha fet una crida a la "construcció" de la República catalana i ha recordat que la "força" de l'independentisme "és la gent". "Quan més de dos milions de persones estan determinades no tenen trava", ha exposat el vicepresident de l'ANC, que ha animat a participar en la nova mobilització, que pretén posar pressió sobre els partits perquè actuïn conjuntament i per forçar la finalització de la intervenció de les institucions catalanes.

En paral·lel, l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, ha enviat un discurs des la presó, que ha estat llegit per la seva amiga, Núria Guillaumes. Sànchez ha demanat a la militància que no canvïi, que no renuncïi. "No baixeu la guàrdia. No renuncieu al vostre somriure i a la vostra il·lusió", ha declarat en la carta enviada des de la presó. El número de la llista de JxCat ha agraït la feina dels socis de l'ANC, als quals ha animat a mantenir-se en la causa: "Llum als ulls i força al braç", ha sentenciat davant del públic assistent, entre els que es trobaven nombrosos polítics, com Elsa Artadi, Jordi Turull i Lluís Font.

Crítiques a la falta d'acord

L'acte s'ha iniciat amb el parlament del president de la Mesa, Ricard Ibañez, que ha expressat la seva preocupació perquè encara no s'hagi arribat a un acord formal per la legislatura. "Aquest neguit no ens el mereixem", ha sentenciat Ibañez, en un clar missatge a les forces independentistes.

Ara bé, també hi ha hagut espai per l'autocrítica. La membre del secretariat Eulàlia Subirà ha reconegut que en les darreres setmanes, amb la vigència del 155 i la ressaca electoral, l'ANC ha vist reduïda la seva "capacitat de reacció", una baixada de les accions i les mobilitzacions que ha augurat que tornaran a reprendre's amb el nou secretariat.

Els presentadors de l'acte també han tingut unes paraules pels presos polítics i polítics exiliats. Han rebutjat la repressió i la violència de l'Estat en el referèndum de l'1-O i han lamentat la judicialització de la causa independentista.

Nova cúpula

Després de la renúncia de Jordi Sànchez per poder-se presentar com a número 2 de la llista de JxCat el 21-D, l'Assemblea tria ara una nova cúpula i un nou president. Aquest diumenge s'ha obert la via per a la convocatòria de les eleccions al nou secretariat nacional, que han quedat convocades pel proper 17 de març després d'una votació que ha estat àmpliament recolzada per la militància.

Tot fa preveure que la nova direcció de l'entitat continuarà el llegat de Jordi Sànchez. Així s'ha pogut veure en el suport dels socis a la gestió de l'ANC, que amb 1.695 vots a favor i 28 en contra han avalat el paper del secretariat en el darrer any.

5,8 milions a la Caixa de Resistència

L'ANC també ha presentat avui el seu balanç econòmic de 2017 i ha aprovat els comptes pel 2018. De totes les dades atorgades, en destaca una: 5,8 milions d'euros recaptats a la Caixa de Resistència, dels quals se n'han gastat 3,8. En total, l'entitat va gastar 7,9 milions en campanyes el 2017, tot un rècord per l'entitat independentista.