Amnistia Internacional ha denunciat públicament, per mitjà d’un informe presentat aquest dijous, l’”obstrucció" de la fiscalia i del Ministeri de l'Interior per aclarir els "abusos" comesos per la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant la celebració del referèndum de l'1-O, quan agents dels dos cossos van assaltar els col·legis electorals davant la resistència passiva de la ciutadania.

Així, l'entitat, que té documentats casos amb un "ús excessiu de la força", recrimina a la fiscalia el seu "desinterès i manca de col·laboració" per aclarir els fets, cosa que "incompleix el seu paper d'impulsar les investigacions" tot i els esforços de diversos jutjats catalans.

 

En l'informe 1-O a Catalunya: Obstacles per a la investigació de l'ús excessiu de la força, AI diu que la fiscalia apunta cap a la "desqualificació de les denúncies, l'obstrucció de les diligències i fins i tot mostra una manca d'interès en el procés, dificultant l'aclariment dels fets per part de les autoritats judicials pertinents".

Així, l’ONG assegura que la fiscalia ha intentat demostrar una suposada “violència dels manifestants”, com a element clau per a “descartar les investigacions judicials sobre ús excessiu de la força”, presentant vídeos on es mostra la participació de manifestants en incidents amb les forces de seguretat.

De la mateixa manera, es denuncia que la fiscalia s’ha oposat a oferir a les persones lesionades personar-se en el procediment judicial, assegurant que a causa del caràcter lleu de les lesions no caldria investigar d'ofici aquests fets, tret que la persona afectada formulés denúncia.

Actualment, Amnistia Internacional està fent un seguiment especial a les diligències que investiguen els tres casos documentats per l'organització, en concret, les dutes a terme pel Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona, sobre 257 denúncies (entre les quals els casos de Roger Español i Alejandra Rayas), i la realitzada pel Jutjat d'Instrucció 2 de Girona, que acumula 200 denúncies, (entre les quals les relatives als incidents d'Aiguaviva).

Retirada de pilotes de goma

A més, Amnistia demana al ministre espanyol de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, la retirada de les pilotes de goma com les que es van utilitzar a Barcelona, per tractar-se d’un material “altament imprecís” i “comportar alt risc per a la integritat física".