L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha manifestat al programa Fora de sèrie de TV3, entrevistat per la periodista Sílvia Cóppulo, que està disposat a fer de pont "amb qui sigui" entre el procés i l'Estat.

Soler també ha assegurat que el Vaticà reconeixeria una Catalunya independent: "El Vaticà reconeix tots els Estats nous que es creen. I una Catalunya independent, també".

Soler ha revelat que ha parlat de la qüestió amb el Papa Francesc, i que aquest "n'està al cas" i segueix el que passa a Catalunya. En canvi, ha reconegut que la proposta de regió apostòlica catalana que es va intentar als anys 90 està actualment aparcada "en algun calaix de Madrid o Roma", a l'espera d'esdeveniments. "L'església catalana té poca autonomia", ha sentenciat l'abat.

image003

Segons Soler, si se celebra el referèndum sobre la independència, l'abadia de Montserrat se situarà "amb el que la majoria de la població decideixi". L'abat ha insistit que Catalunya és una nació i té dret a decidir, i alhora ha defensat usar sempre el diàleg.

Preguntat per si el president espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat l'opinió de l'abadia sobre el procés, en el marc dels seus contactes a Catalunya, l'abat ha indicat que no n'han parlat. "No m'ha demanat l'opinió. Si me la demana, l'hi donaré", ha afegit.

Durant l'entrevista, Soler s'ha mostrat partidari d'un paper més rellevant de la dona a l'Església, i ha indicat que la decisió de posar banderes a mig pal per Setmana Santa per la mort de Crist es pensava que "era una cosa superada".