La pugna entre Donald Trump, l'inquilí de la Casa Blanca que vol una Amèrica més gran, i les empreses de la revolució tecnològica i digital del Silicon Valley per aconseguir el lideratge del futur del canvi mundial, lluny de relaxar-se, s'endureix.

En el seu recent discurs presidencial davant del Congrés, Trump va posar en dubte el caràcter "disruptiu" del qual fan gala les empreses del grup GAFA (Google, Amazon, Facebook i Apple) recalcant el caràcter inventiu de la nació americana. Apropant-se al tancament de la seva intervenció va dir: "En el nostre 100 aniversari, el 1876, els ciutadans de tota la nostra nació van venir a Filadèlfia per celebrar el centenari d'Amèrica. En aquesta celebració, els constructors i artistes del país i els inventors van mostrar les seves creacions. Alexander Graham Bell va mostrar el seu telèfon per primera vegada. Remington va donar a conèixer la primera màquina d'escriure. Es va fer un intent primerenc en la llum elèctrica. Thomas Edison va mostrar un telègraf automàtic i una ploma elèctrica". I va agregar: "Pensin en les meravelles que podem aconseguir si simplement alliberem els somnis del nostre poble". És a l'Amèrica que complirà el seu 250 aniversari d'aquí a nou anys on s'amaga el geni, és a dir, segons la seva opinió, més que de "disruption", de ruptura, caldria parlar de continuïtat.

Hi ha novetats internacionals importants. Dinamarca ha decidit enviar un ambaixador a Silicon Valley. "Aquestes companyies s'han convertit en una espècie de noves nacions, i hem de reaccionar d'alguna manera. Són empreses que tenen tanta influència sobre Dinamarca com països sencers, els seus moviments són seguits per milions de persones, són influents i en molts sentits canvien la nostra manera d'interactuar amb la tecnologia i amb la resta de la societat", va declarar en una entrevista al diari Politiken el responsable del Ministeri d'Exteriors danès, Anders Samuelsen.

Davant d'aquestes reaccions, els Estats Units suspendran a partir del 3 abril "el procediment prèmium", que s'aplica a les vises H-1B, que permet a les companyies nord-americanes ocupar treballadors graduats d'universitats en diversos camps especialitzats, incloent tecnologia de la informació, medicina, enginyeria i matemàtiques. Les restriccions en aquest sector provinent de l'emigració ha fet que comencés a córrer un sentiment negatiu respecte al sector de la high tech als mercats. La sortida a borsa d'Snap, que es va revaloritzar el primer dia un 44%, va donar lloc que es parlés d'una nova bombolla tecnològica, com la que es va formar l'any 2000 i després va esclatar.

Trump i el seu equip busquen que Silicon Valley treballi en col·laboració amb els sectors empresarials tradicionals i no que els col·loquin en una crisi irremeiable, tant industrialment com laboralment

Els dubtes no són només borsaris. Robert Gordon, professor de la Northwestern, ha assenyalat que "malgrat l'explosió de progrés de l'era d'Internet, el factor total de productivitat –la millor mesura que hi ha per quantificar la contribució de la innovació al creixement– va augmentar en aquest període a un terç del ritme aconseguit en les cinc primeres dècades prèvies". Segons l'opinió de l'eminent professor, es va produir un moment únic en el creixement de la productivitat i això va succeir fa temps, entre 1920 i 1970. L'electricitat, el telèfon i el cotxe van ser molt més revolucionaris que les innovacions actuals.

En conclusió, Trump i el seu equip busquen que Silicon Valley treballi en col·laboració amb els sectors empresarials tradicionals, no que els col·loquin en una crisi irremeiable, tant industrialment com laboralment.

En les últimes jornades celebrades a Barcelona sobre la telefonia mòbil, un hacker europeu va explicar que ell era el novembre a Califòrnia mentre se celebraven les eleccions americanes. Escoltava, va dir, les expressions d'alegria de gent que l'envoltava quan els vots afavorien Hillary Clinton. Però, a mesura que passava el temps, estats industrials com Pennsilvània van començar a decantar el resultat a favor de Trump. I el hacker va pensar: "Aquella gent està votant Trump per frenar els geeks de Califòrnia". Aquest esperit i el xoc continuen vius, i durarà molt de temps.