Hi ha reivindicacions a les quals és difícil no apuntar-se. Si algú ens pregunta: escolti, vostè està en contra de les guerres?, la gran majoria respondrem que sí. Ara bé, si la pregunta és: hi ha guerres justes i necessàries?, potser la resposta no és tan evident.

La Segona Guerra Mundial, per exemple, va servir per aturar Hitler. Sense aquella guerra que va causar 60 milions de morts, en què s’hauria convertit el món? Van caldre les vides de 60 milions de persones per defensar un model de societat “de llibertat”. Puc fer-li una pregunta trampa: vostè canvia la vida de 60 milions de persones per no caure en un règim nazi?

O portem la provocació dialèctica al límit. L’horror de les bombes atòmiques llançades sobre la població civil d’Hiroshima i Nagasaki van servir per acabar amb una guerra que hauria seguit provocant centenars de milers de morts que van ser evitats. Va ser just llançar-les contra gent indefensa si va servir per acabar amb la barbaritat de la guerra? És allò de, la fi justifica els mitjans en segons quins casos?

I la causa de la defensa dels animals, què? És una de les causes considerades justes. Si preguntem a la gent si els agrada veure com pateix un animal, la majoria de respostes seran que no. I qui digui que sí, li serà difícil explicar com en ple segle XXI et pot entretenir i interessar mirar com provoquen dolor a una pobra bèstia, en alguns casos fins a la mort. Però, és que fins i tot alguns afeccionats a anar a veure curses de braus es declaren amants dels animals i defensors dels toros. Consideren que les “corridas” són art, que ennobleixen la figura del toro i argumenten que sense aquest espectacle desapareixeria l’espècie.

Cada cop més hi ha més persones sensibilitzades amb la defensa dels animals. Ha estat un corrent d’opinió que s’ha imposat majoritàriament en poc temps i que ens ha permès eradicar imatges que la societat trobava normals tampoc no fa pas gaire, com la dels circs. Però, per què circs no i zoològics, animals a casa o proves de laboratori, sí? On és el límit de la causa justa?

I així anem a petar a Torroella de Montgrí. Aquest dijous passat no l’altre, el PACMA va presentar al ple de l’ajuntament una moció per declarar la vila “lliure de correbous”. Va ser aprovada per 8 vots a favor, 5 en contra i 4 abstencions. Com que el text no és vinculant, l’alcalde va anunciar l’obertura “d’un procés de debat per estudiar quines festes s'han de prohibir”. Però va afegir un detall que ha passat força desapercebut i que considero una discussió apassionant. Tal com està redactat el text, també s’obre la possibilitat de prohibir el tradicional concurs de gossos d’atura que fan a la vila o “alguns espectacles inclosos al festival Internacional de Màgia” (referint-se als trucs aquells de fer aparèixer i desaparèixer conills del barret).

La defensa dels animals és una causa noble però, ho és al 100%? És defensable tot el que defensen els animalistes? De la mateixa manera que, és defensable tot el que defensen els pacifistes? O els ecologistes? O els capitalistes? O els anticapitalistes? O les esquerres? O les dretes? Tot ha de ser sempre blanc o negre? És possible el gris i els seus diferents tons? I, sobretot, en un món cada cop més intolerant, és possible defensar el terme mitjà sense haver de rebre des de les dues trinxeres?