La FIFA ultima els detalls del sorteig de la fase de grups Mundial que se celebrarà aquest divendres al Palau del Kremlin (16.00 hores / Cuatro). Tot està a punt perquè cada una de les 32 seleccions comenci a treballar i estudiar els rivals de la cita mundialista, que es disputarà entre el 14 de juny i el 15 de juliol del 2018 a Rússia. 

Vuit llegendes del futbol seran les encarregades d'extreure les pilotes dels bombos i estaran acompanyats pels presentadors de la gala, Gary Lineker i María Komándnaya. Chris Unger, director de competicions de la FIFA, ja va voler deixar clar que intentaran dissipar l'ombra d'una cerimònia arreglada: "Totes les pilotes tenen la mateixa dimensió i la mateixa temperatura; no hi haurà boles calentes". 

Per primera vegada des del Mundial dels Estats Units (1994), la selecció espanyola no serà un dels vuit caps de sèrie del sorteig, tot i ocupar la sisena posició del rànquing mundial. La decisió de la FIFA de fixar com a referència el rànquing del 17 d'octubre, quan van acabar les fases de classificació, perjudica 'La Roja', que aleshores era vuitena, per darrere de Polònia i França. Cal recordar que Rússia, amfitrió, és cap de sèrie per decret, sense tenir en compte el seu coeficient. Aquests són els quatre bombos del sorteig: 

Bombo 1 Bombo 2 Bombo 3 Bombo 4
Rússia  Espanya  Dinamarca  Sèrbia 
Alemanya  Perú  Islàndia  Nigèria 
Brasil  Suïssa  Costa Rica  Austràlia 
Portugal  Anglaterra  Suècia  Japó 
Argentina  Colòmbia  Tunísia  Marroc 
Bèlgica  Mèxic  Egipte  Panamà 
Polònia  Uruguai  Senegal  Rep. de Corea 
França  Croàcia  Iran  Aràbia Saudita 

 

L'avantatge de ser cap de sèrie en aquest Mundial queda més difuminat que mai. En el segon bombo hi ha seleccions que igualen o superen el nivell de les del primer, pel que encapçalar un grup es pot convertir en un privilegi enverinat. 

El sorteig no serà pur perquè la FIFA estableix una sèrie de condicionants. Rússia anirà a la primera casella i jugarà el partit inaugural a l'estadi Luzhniki de Moscou. A més, no poden coincidir dues seleccions de la mateixa confederació en el mateix grup, a excepció d'Europa que té 14 equips, que podrà tenir un màxim de dues seleccions per grup. La presència en el bombo 2 de Colòmbia, Perú i l'Uruguai augmenta les possibilitats de la selecció espanyola d'enfrontar-se contra el Brasil o l'Argentina. 

La distribució de les seleccions sota aquests paràmetres es controlarà amb un software creat per 'Barcelogic', una empresa de la Universitat Politècnica de Catalunya, que resoldrà en temps real les situacions problemàtiques que es poden donar sobre un total de 5,5 bilions de possibles opcions.