Els Estats Units han enfrontat aquest dimecres una altra jornada fatídica en superar els 200.000 contagis per Covid-19 i vorejar els 5.000 morts, amb Nova York encara com a epicentre però amb focus sorgint per tot el país.

Els contagis totals han assolit els 215.000 —gairebé el doble que el segon país amb més positius, Itàlia— després de sumar-ne prop de 26.000 en les últimes 24 hores; mentre que els morts són ara 4.757.

Nova York, l'epicentre

Amb 84.000 dels 215.000 casos confirmats, Nova York és un dia més l'epicentre de la Covid-19 als Estats Units i el seu governador, el demòcrata Andrew Cuomo, ha dit aquest dimecres que no esperen assolir el pic de la corba fins a finals d'abril, encara que ha advertit que el nombre de morts es mantindrà alt fins a l'agost.

"En aquesta guerra hem de fer plans per a la següent batalla. Hem estat per darrere des del primer dia; aquest virus ens ha passat al davant des del primer dia. Així no es guanya una guerra. La següent batalla és el pic, la següent batalla és al cim de la muntanya, perquè on veieu una corba jo hi veig una muntanya", ha dit. El governador ha advertit que a Nova York moriran unes 16.000 persones a causa del virus.

Del Katrina a la Covid-19

Encara que el brot de Covid-19 a Nova York i la seva àrea metropolitana (que inclou Nova Jersey i Connecticut) és el que més preocupa, en les últimes hores estan sorgint altres focus a Michigan, Califòrnia o Nova Orleans (Louisiana), que enfronta el seu desafiament més gran des de l'huracà Katrina el 2005.

Amb 6.424 casos confirmats, 1.498 d'hospitalitzats i 273 morts, Louisiana enfronta un col·lapse hospitalari i la falta de respiradors.

El principal sospitós de la propagació del coronavirus a Nova Orleans és el seu carnaval, conegut com a Mardi Gras, que es va celebrar al mes de febrer malgrat les previsibles multituds i l'expansió de la malaltia per altres parts del món.

Quarantena a Hollywood

Un altre dels focus en augment de la Covid-19 als Estats Units és l'estat de Florida, que suma ja 7.700 casos confirmats i més d'un centenar de morts, xifres que han fet que el seu governador, Ron DeSantis, s'hagi resignat finalment a aprovar una ordre de confinament.

DeSantis ha pres la decisió després de parlar amb el president, Donald Trump, que ha demanat als nord-americans que es quedin a les seves llars almenys fins al 30 d'abril. Amb Florida, ja són uns 290 milions els nord-americans amb ordres de confinament.

Una recessió pitjor que el 2008

Standard & Poor's ha advertit aquest dimecres que tots els indicadors econòmics del sector públic als Estats Units són ja a la baixa per l'impacte del coronavirus i això podria comportar rebaixes de la qualitat creditícia i una recessió similar o pitjor que la del 2008.

L'agència creu que el producte interior brut (PIB) nord-americà caurà en un 2,1 % en el primer trimestre i un 12,7 % en el segon, amb un retrocés acumulat anual que seria del nivell de la crisi provocada per les hipoteques escombraries.

Els analistes projecten un escenari que podria ser encara pitjor, amb una recessió que no tindria precedents des de la Segona Guerra Mundial, amb una caiguda de l'ocupació i de l'activitat pitjor que la de la Gran Recessió del 2008.