La Unió Europea serà des de demà fins a final de 2019 en "números vermells", ja que en menys de cinc mesos ha esgotat tots els recursos naturals que el conjunt dels Vint-i-viut és capaç de generar en els ecosistemes durant un any, el que suposa una "hipoteca greu" per al futur, segons denuncia un informe elaborat per WWF i Global Footprint Network.

L'ONG destaca que, precisament, aquest divendres comença la campanya electoral per elegir a Espanya als representants municipals i autonòmics, i a la UE per elegir els representants comunitaris en els comicis, que se celebraran el proper 26 de maig.

EuropaPress 2120340 Evolució de l'empremta ecològica a Espanya (1)

L'informe Viure per sobre dels límits de la naturalesa a Europa, assenyala que els europeus viuen com si disposessin de 2,8 planetes a la seva disposició i alerta de què el preu d'aquest dèficit ecològic és "devastador per a la naturalesa", ja que provoca un augment de la desforestació global, pèrdua de biodiversitat, esgotament de les pesques, escassetat d'aigua, erosió del terra, contaminació de l'aire i recrudescència de l'impacte del canvi climàtic. A més, l'informe adverteix que aquestes amenaces generen tensions i conflictes que exacerben la desigualtat global.

La pressió de l'home sobre la Terra

El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra varia cada any i es calcula mitjançant la comparació de l'actual demanda de recursos naturals amb la capacitat que realment té la Terra per regenerar-los. Aquest dia a Europa s'ha avançat cinc mesos des de l'any 1961, any en què el continent entrava en dèficit el 13 d'octubre. Aquest indicador mostra la pressió sense precedents que està exercint la humanitat sobre la naturalesa.

Per països, Espanya entrarà en números vermells el proper 28 de maig, mig mes abans que el 2018. L'informe assenyala que al ritme de consum de cada espanyol mitjà, es necessitarien 2,3 planetes per satisfer la demanda de recursos. El 2016, l'últim any amb dades disponibles, Espanya tenia una empremta de 4,04 hectàrees globals per persona (hag) i la seva biocapacitat per càpita era d'1,37 hag, pel que el dèficit ecològic és de 2,67 hag.