El règim xinès ha controlat avui fins i tot l'últim adéu al nobel de la Pau i símbol de la democràcia Liu Xiaobo, en permetre únicament que se celebrés una breu cerimònia amb l'assistència de la seva vídua i un reduït grup de familiars.

A trenc d'alba, i menys de dos dies després que el nobel morís en un hospital sota custòdia, la seva esposa, Liu Xia, i alguns partidaris van assistir a un funeral orquestrat de forma expedida pel Govern xinès sense la presència dels amics més propers.

En les imatges que van distribuir les autoritats de la ciutat de Shenyang, on va morir Liu Xiaobo d'un càncer de fetge, es podia veure una de compungida i dèbil Liu Xia, vestida d'estricte negre i amb la mirada fixa al taüt obert del seu marit entre nombroses flors blanques, poc abans que s'incinerés el cos i s'escampessin les seves cendres al mar.

Davant ella apareixien una sèrie de persones que els amics de la parella, exclosos del funeral, no van aconseguir identificar i que algun corresponsal estranger va considerar agents de les forces de seguretat.

"Encara que les autoritats van dir que eren amics propers, els que són allà són membres de les forces de seguretat. No podem dir que els nostres escarcellers siguin els nostres amics. El règim menteix", diu amb contundència Hu Jia, amic des de feia anys de Liu Xiaobo i en arrest domiciliari des que el nobel va ser ingressat en un hospital a finals de maig.

Hu i altres defensors de la democràcia manifestaven avui la seva ràbia i enuig davant de la "crueltat" del governant Partido Comunista xinès i la seva campanya de propaganda per esborrar qualsevol rastre del destacat dissident.

Funcionaris del Govern de Shenyang van protagonitzar diverses rodes de premsa avui per informar sobre el funeral i van reiterar que el procés s'havia dut a terme partint de l'acordat amb la família.

En una d'aquestes conferències també va aparèixer un germà del dissident, Liu Xiaoguang, qui des del principi fins al final de la seva declaració no va deixar d'agrair la "humanitat" mostrada pel Partit Comunista.

Cendres al mar

La família, inclosa la vídua, va escollir escampar les cendres de Liu Xiaobo al mar, va assegurar el germà entre les dures crítiques del cercle d'amistats del nobel i de la seva dona.

"Per què un comiat al mar? Perquè el Govern té por que cada any la gent vagi a la seva tomba a commemorar-lo, a protestar," va explicar i Grega Du, poeta i activista, en un missatge enviat a Efe i a altres mitjans.

Després de la mort del nobel dijous passat, ara totes les mirades estan posades en la seva dona, que ha passat els últims gairebé set anys sota arrest domiciliari sense ser acusada de cap delicte.

"Estic molt preocupat per ella. No hem pogut contactar des de la mort de Liu", va indicar el seu amic i escriptor Zhao Hui.

Estat de salut de la vídua

Ha estat la primera vegada que s'ha pogut veure Liu Xia en públic des que el seu marit va morir i les imatges van augmentar els temors sobre el seu fràgil estat de salut i el control governamental a què pot estar sotmesa.

"Liu Xia és lliure", afirmava avui un funcionari local que va atendre els mitjans, però "ara mateix sent una enorme pena per la mort del seu marit. Les autoritats respecten el seu dret de no ser molestada", va afegir davant de la incredulitat de l'audiència.

La vídua va ser "tancada" a casa seva poc després que el seu marit rebés el Nobel de la Pau el 2010, malgrat que ella sempre es va mostrar aliena a la lluita empresa pel seu cònjuge i l'únic que va fer va ser donar-li suport sentimentalment.

Durant el seu confinament, Liu Xia s'ha deteriorat físicament i mentalment, sobretot després que els seus pares morissin aquests últims anys, per la qual cosa, el seu entorn més proper tem ara pel seu estat si no és alliberada aviat.