Washington ha iniciat avui unes maniobres navals amb Seül al costat de la península coreana en les quals farà servir tres portaavions nuclears, un desplegament excepcional per respondre al desafiament de Pyongyang en línia amb el missatge enviat aquests dies a Àsia per Donald Trump.

A l'exercici, que es realitza a partir d'avui i fins dimarts al Mar del Japó (conegut com a Mar de l'Est a Corea), participen els portaavions de propulsió atòmica USS Ronald Reagan, USS Nimitz i USS Theodore Roosevelt.

Posicionar tres dels deu vaixells d'aquest tipus que posseeix els Estats Units en un sol teatre operatiu és una cosa molt poc comuna en temps de pau i ve a subratllar la duresa que Washington està tractant de transmetre al règim de Kim Jong-un perquè posi fre a les seves repetides proves d'armes.

Llindar d'aigües nord-coreanes

Els tres portaavions accediran un a un a una parcel·la a l'est de la península coreana per realitzar l'exercici durant quatre dies en el llindar de les aigües nord-coreanes, segons ha detallat avui en un comunicat l'Estat Major Conjunt sud-coreà (JCS).

A més dels seus respectius grups d'atac, es mobilitzen 11 vaixells nord-americans equipats amb el sistema antimíssils Aegis i set vaixells de guerra sud-coreans (dos d'ells també amb sistema Aegis).

És la primera vegada que el Pentàgon realitza un exercici d'aquestes característiques amb la Marina sud-coreana a més de suposar les primeres maniobres que involucren tres dels seus portaavions nuclears en 10 anys.

L'última vegada que tres portaavions de la classe Nimitz van prendre part alhora en un simulacre de guerra va ser el 2007, en aigües properes a l'illa de Guam.

En el comunicat del JCS sud-coreà s'explica que l'exercici pretén enfortir i expandir l'estratègia de dissuasió d'ambdós aliats de cara a evitar noves "provocacions" del règim de Pyongyang en forma de prova d'armes.

Aquests exercicis tenen lloc després que Seül i Washington acordessin en la seva recent reunió anual de política defensiva expandir el "desplegament rotacional" d'actius militars estratègics nord-americans entorn de la península, com bombarders o portaavions i submarins de propulsió nuclear.

En línia amb Trump

Les maniobres estan a més en línia amb el missatge enviat en l'última setmana pel president nord-americà, Donald Trump, en el marc de la seva gira asiàtica, que encara la seva recta final després de la seva assistència a la cimera del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia el Pacífic (APEC) que acaba avui en Da Nang (Vietnam).

Encara que durant la seva visita a la Xina el president dels EUA es va mostrar més moderat i fins i tot mitjanament satisfet amb l'increment de la pressió que Pequín exerceix sobre Pyongyang, en les seves parades al Japó i Corea del Sud va ser especialment dur amb Corea del Nord i va escenificar sempre que va poder la solidesa de les seves aliances regionals.

Trump no va arribar a fer servir desqualificatius (com el d'"home coet", utilitzat per referir-se al líder nord-coreà) a Seül o Tòquio, però sí va condemnar rotundament les violacions de drets humans del règim i va advertir Pyongyang que encara dures conseqüències si continua desenvolupant el seu programa nuclear i de míssils.

En aquest context, va insistir a esmentar fins i tot en dues ocasions el posicionament dels tres portaavions a la regió i el poder destructiu que porta aquesta maquinària de guerra.

Després de la seva arribada a la Casa Blanca al gener, la dura retòrica de Trump, unida als continus assajos d'armes del règim nord-coreà, ha elevat l'últim any la tensió regional a nivells inèdits des del final de la Guerra de Corea (1950-1953).