Les disputes entre Taiwan i la Xina ja afecten el Vaticà, que s'ha convertit en camp de batalla de les seves pugnes personals. Així, el Papa haurà d'escollir aviat amb quin aliat prefereix jugar al tauler geopolític: Taipei, el seu aliat històric, o Pequín, el soci que tots volen tenir a prop.

Després que tant Pequín com Taipei hagin transmès aquesta setmana sengles invitacions perquè el pontífex visiti tots dos territoris, el Vaticà va descartar ahir la visita a Taiwan -que la Xina considera com a part del seu territori- amb l'argument que "no estudia" tal viatge.

La Santa Seu deixa així la porta oberta a un possible viatge a la Xina, país amb el qual no manté relacions diplomàtiques des de 1951, però amb el qual travessa un moment de distensió després de la firma el 22 de setembre d'un acord històric -encara que provisional- sobre el nomenament de bisbes, principal motiu d'enfrontament entre les dues parts.

Jugada mestra

Alguns experts consideren que la Xina està duent a terme una "jugada mestra", ja que mentre avança amb pas ferm per arrabassar a Taiwan el seu únic aliat diplomàtic a Europa, també està millorant la seva imatge internacionalment per una cosa que sempre se li ha criticat: la falta de tolerància religiosa.

La Xina té molt a guanyar i res a perdre en el seu acostament al Vaticà, ja que l'Església catòlica no mostra cap ambició política, una de les grans preocupacions per al partit comunista, que reprimeix qualsevol mobilització social -encara que sigui religiosa-, segons experts consultats per Efe que prefereixen mantenir l'anonimat.

En poc més d'un any, la Xina ha arrabassat a Taiwan cinc aliats diplomàtics i continua pressionant els Estats -com el Vaticà- que mantenen llaços diplomàtics amb l'illa, ja que arraconar-la internacionalment és un dels principals objectius del règim comunista en l'actualitat.

L'establiment de llaços diplomàtics entre la Xina i el Vaticà sembla una qüestió de temps perquè hi ha predisposició, però no serà fàcil a curt termini a causa de les exigències de Pequín.

"El Papa vol anar a la Xina"

"El Papa vol anar a la Xina", assegura l'investigador italià Francesco Sisci, que durant dècades ha seguit els llaços sinovaticans, encara que opina que "no hi haurà relacions diplomàtiques aviat" perquè "sempre han parlat de normalitzar les seves relacions i això és el que han aconseguit".

El Papa ja va mostrar interès a visitar la Xina l'any passat perquè seria un viatge que "faria bé a tots", encara que va reconèixer llavors que aquesta possibilitat encara no s'estava preparant. Ara la situació ha canviat del tot.

Mentrestant, els catòlics taiwanesos segueixen amb recel aquest acostament i adverteixen que aquesta situació pot acabar comprometent el Papa, que haurà de cedir davant de les exigències xineses en qüestions religioses.

Per al sacerdot xilè Miguel Ángel, que viu a Taiwan, el viatge del Papa a la Xina podria ser "negatiu", ja que faria malbé els llaços amb l'Església clandestina i el posaria en perill de "manipulació" per part de Pequín, cosa que afectaria negativament els fidels xinesos i donaria una imatge equivocada al món.

També el bisbe emèrit de Hong Kong, Joseph Zen Ze-kiun, ha advertit que aquest viatge podria usar-se per a "finalitats propagandístiques", ja que el Papa no podria reunir-se amb els catòlics xinesos que practiquen la religió des de la clandestinitat.

"Qualsevol visita del Papa a la Xina continental despertaria gran interès entre la comunitat internacional perquè la Xina ha endurit la supressió de les llibertats religioses", opina el portaveu de la diplomàcia taiwanesa, Andrew Lee.

Catòlics a la Xina

L'acostament entre la Xina i el Vaticà continua dividint els catòlics al país asiàtic, on l'acord provisional va ser criticat per haver obviat la persecució del règim comunista, que ha empresonat i obliga a viure en la clandestinitat els creients que es resistien a sotmetre's al control del partit comunista.

El Papa ja ha dit públicament que acceptarà la invitació per visitar Corea del Nord, per la qual cosa potser podria incloure la Xina a la seva futura gira asiàtica per escriure un nou capítol en les seves relacions, trencades des de 1951, quan el papa Pius XII va excomunicar dos bisbes designats per Pequín i la Xina hi va respondre amb l'expulsió del nunci apostòlic, que es va establir a l'illa de Taiwan.