La Unió Europea celebra els 60 anys del Tractat de Roma amb una cerimònia a la capital italiana que pretén mostrar que tots els països membres estan compromesos amb la unitat de la organització i que la voluntat general és la d’avançar plegats cap a nous projectes de futur. Ara bé, l’acte de celebració serà ja sense el Regne Unit i el debat intern actual se centra en trobar una manera de treballar en grups reduïts i a diferents velocitats per evitar que els països menys implicats frenin el ritme de la resta.

La declaració que recolzaran els caps d’Estat i de Govern dels vint-i-set, amb la mirada posada en els reptes que suposa el Brèxit, marcarà el modus operandi general dels anys vinents. La propera dècada ha de servir, segons el compromís dels líders, per construir una UE més segura, prospera, social i influent a nivell internacional.

El text del seixantè aniversari reflectirà la perspectiva històrica de la comunitat europea i posarà en relleu les bones accions de la organització al llarg de la història. “Estem decidits a fer una Europa més forta a través d’una major unitat i solidaritat entre nosaltres”, apunta el darrer esborrany de la Declaració de Roma.

Junts però separats

Fer servir un discurs d’inclusió no serà tan fàcil. Els debats interns s’han centrat en l’objectiu d’organitzar una cooperació a diferents velocitats per evitar així que els països menys implicats i amb menys pes a la UE llastin els avenços de territoris més potents com Alemanya o França, entre d’altres.

Espanya, habitualment partidària del projecte integrador en bloc, s’ha sumat recentment a la majoria que contempla aquesta actuació per separat, sempre que s’emmarqui en els actuals tractats de la Unió.

Recels interns

L’objectiu de la trobada és mostrar un ambient de celebració general, però això pot ser tan sols un miratge. En les hores prèvies, Polònia i Grècia han alimentat la crispació i han amenaçat amb boicotejar la cita negant-se a firmar la declaració. Tot i així, Alexis Tsipras ja ha matisat que se sumarà al text i, en la mateixa línia, des de la UE no es contempla la possibilitat que aquests dos països es distanciïn de l’acord perquè els seus recels tenen a veure amb qüestions polítiques alienes a aquesta reunió.