El canvi de presidència al govern nord-americà no només afecta la Casa Blanca. A la pàgina web del govern, ja hi ha tots els continguts de la nova administració. Però, i a twitter? L'administració Obama ha sabut aprofitar aquesta eina, i ha creat nombrosos perfils amb milions de seguidors als que ara calia donar sortida. En el cas dels perfils personals, com els del mateix Barack Obama (@BarackObama) i el de la seva esposa Michelle (@MichelleObama), han continuat amb el mateix nom però oferint un nou aspecte, menys formal: Obama hi apareix ara en anorac i xiruques, i Michelle té els dos gossos de la família com a fotografia de portada. En el cas de Michelle, el d'ahir va ser el primer tuit des del compte personal des de l'any 2013.

Pel que fa als comptes que s'havien creat pels seus càrrecs institucionals, @POTUS (President of the United States, President dels Estats Units) i @FLOTUS (First Lady of the United States, Primera dama dels Estats Units), els comptes oficials han passat a mans dels seus successors: Donald i Melania Trump. Els continguts que s'havien generat sota aquests usuaris durant la presidència d'Obama és mantenen en línia, però sota un nou nom d'usuari: @POTUS44 i @FLOTUS44. El número 44, en aquest cas, indica que no es tracta del president i de la primera dama en actiu, sinó dels anteriors, ja que Obama ha estat el 44è president dels Estats Units. Obama reprenia ahir l'activitat al compte personal, després d'anys de publicar-hi pocs missatges, i ho feia dirigint-se als seus seguidors: "Hola a tothom! Torno als orígens. Encara funciona això? La Michelle i jo farem unes vacances ràpides, i després tornarem a la feina", diu el missatge.

El mateix ha passat, per exemple, amb el compte de qui ha estat fotògraf oficial d'Obama, Pete Souza: el seu twitter @PeteSouza ha passat a ser personal, mentre que la seva feina durant aquests anys ha quedat arxivada a @PeteSouza44. També el compte de @letsmove, la iniciativa de Michelle Obama per incentivar l'esport entre els joves, ha quedat inactiu. En tots aquests casos, la descripció del perfil explica que es tracta de comptes arxivats. "Aquest és un arxiu d'un compte de l'Administració d'Obama mantingut pels Arxius Nacionals i Administració (NARA)", diu el missatge. Són, per tant, comptes que previsiblement no tornaran a tuitejar. En l'última piulada, el compte de Michelle Obama com a primera dama animava a seguir-la al compte personal.

Però el twitter personal de Michelle Obama no és l'únic que s'ha reactivat: també el compte de la Fundació Obama ha agafat embranzida després d'anys de poca activitat. En un vídeo publicat ahir, fa una crida a entrar a la web Obama.com per donar suport a la nova etapa d'Obama.

Tot plegat, una mostra més del complicat engranatge que gira al voltant de la presidència dels Estats Units.