El president dels EUA, Donald Trump, ha causat avui un sisme polític en acomiadar per sorpresa el director de l'FBI, James Comey, que liderava una investigació sobre els possibles llaços de la campanya del president dels EUA amb Rússia en les eleccions del 2016.

"L'FBI és una de les institucions més estimades i respectades de la nostra nació i avui marca un nou començament per a la nostra joia de la corona de les forces de l'ordre", ha afirmat Trump en una nota oficial emesa pel seu portaveu, Sean Spicer.

Spicer ha indicat que Trump "va actuar basant-se en les recomanacions clares del vicefiscal general, Rod Rosenstein, i el fiscal general, Jeff Sessions", i ha assenyalat que "la recerca d'un nou director de l'FBI començarà immediatament".

Efecte immediat

El mateix president ha enviat avui una carta a Comey, que es trobava de viatge a Califòrnia quan va esclatar la notícia, en la qual l'ha informat de la seva destitució "amb efecte immediat". "Encara que aprecio enormement que vostè m'informés, en tres ocasions diferents, que no estic sota investigació, tot i així estic d'acord amb la conclusió del Departament de Justícia que vostè no és capaç de liderar eficaçment l'FBI", diu Trump.

D'aquesta manera, el governant republicà fa en la missiva una aparent al·lusió a la indagació de l'Oficina Federal d'Investigacions (FBI) sobre els nexes entre Rússia i la campanya electoral del magnat novaiorquès. "És essencial que trobem un nou líder per a l'FBI que restauri la confiança del públic en la seva vital missió d'aplicació de la llei", conclou el mandatari a la carta, divulgada per la Casa Blanca.

Trump no ha explicat el motiu de la seva decisió, però Rosenstein ha aclarit que el ja excap de l'FBI va perdre la seva ocupació per violar els principis del Departament de Justícia en parlar públicament sobre la investigació del maneig del correu electrònic per part d'Hillary Clinton quan exercia com a secretària d'Estat (2009-2013).

Clinton i el correu electrònic

El vicefiscal general s'ha referit a la roda de premsa que Comey va donar el passat 5 de juliol per anunciar que Clinton no seria imputada per utilitzar servidors de correu electrònic privats per a assumptes oficials en el seu mandat com a cap de la diplomàcia nord-americana, que va desembarassar el seu camí com a candidata demòcrata a la Casa Blanca.

"La reputació i credibilitat de l'FBI han patit un dany substancial, i ha afectat a tot el Departament de Justícia", va escriure Rosenstein en un memoràndum. L'anunci de l'acomiadament va passar després de conèixer-se avui que Comey va donar dimecres passat, sota jurament davant del Congrés dels EUA, dades errònies sobre la investigació dels correus de Clinton que va reobrir l'octubre passat, a escassos onze dies de les eleccions.

El dia abans de la compareixença de Comey, Trump ha escrit a la xarxa social Twitter que el director de l'FBI era "el millor que li havia passat a Hillary Clinton perquè li va donar un passi gratis per tantes males accions".

Commocionar la política

Conegut per les seves reaccions intempestives, Trump ha commocionat avui a la classe política de Washington -que no esperava el cessament de Comey- en adoptar una decisió sense precedents des de 1993, quan el llavors president dels EUA, el demòcrata Bill Clinton, va destituir a William Sessions com a cap de l'FBI.

La mesura va evocar també l'anomenada "Matança de Dissabte Nit", quan Richard Nixon va ordenar el 20 d'octubre de 1973 l'acomiadament del fiscal especial Archibald Cox, encarregat del cas "Watergate", que el 1974 el va convertir en l'únic president dels EUA dimissionari.

"Aquest és un moment extraordinari en la història nord-americana. (...) És un grotesc abús de poder del president dels EUA", va asseverar l'expert en assumptes legals de la cadena CNN Jeffrey Toobin, en assemblar el cessament de Comey a la destitució de Cox.

Designació immediata

L'oposició també ha criticat durament Trump i el líder de la minoria demòcrata del Senat, Chuck Schumer, ha exigit la designació immediata d'un fiscal especial independent que dirigeixi la investigació dels vincles de la campanya de Trump i el Kremlin.

"Això és nixoniano", va etzibar el senador demòcrata Bob Casey amb referència a Nixon, en tant que el president del Comitè Nacional Demòcrata (DNC), Tom Pérez, va titllar l'acomiadament de "vergonyós abús de poder". Igualment van arribar retrets des d'alguns coreligionaris republicans de Trump, com el senador John McCain, que es va declarar "decebut" per la destitució de Comey, a qui va definir com "un home d'honor i integritat".

Mentre el món polític de Washington era un formiguer, Comey cancel·lava una intervenció en un acte a Los Angeles, després de rebre "per sorpresa" i "desprevingut" la decisió del president, va comentar una font de l'FBI al diari Los Angeles Times. L'escàndol dels correus electrònics va marcar la campanya electoral de l'any passat i la mateixa Hillary Clinton va arribar a culpar Comey de la seva derrota en els comicis, que va guanyar Trump, per tornar a suscitar dubtes sobre la seva conducta a pocs dies de la votació.

En la seva compareixença davant un comitè del Senat la setmana passada, James Comey va assegurar sentir "nàusees" en pensar que la seva investigació a Clinton va poder impactar en el resultat de les eleccions.