El president dels EUA, Donald Trump, ha advertit avui a Varsòvia que hi haurà "conseqüències" per la "molt mala" i "perillosa" conducta de Corea del Nord, i va afirmar que "caldrà fer alguna cosa" sobre això.

En roda de premsa conjunta a Varsòvia amb el seu homòleg polonès, Andrzej Duda, Trump va dir que no vol que Corea del Nord es converteixi en una nova Síria i va demanar a les nacions aliades que se sumin no només a combatre el terrorisme gihadista, sinó també en l'amenaça de Corea del Nord.

"Jo no dibuixo línies vermelles"

Trump va afegir que l'administració nord-americana està analitzant diverses respostes "severes" a l'actitud de Pyongyang, però no va voler entrar en detalls en ser preguntat sobre una possible reacció militar de Washington contra Corea del Nord.

"Jo no dibuixo línies vermelles", va assegurar Trump, que va recordar el "gran error" que va suposar per al seu antecessor, Barack Obama, traçar la línia vermella de les armes químiques a Síria, perquè al seu parer, després no va actuar conseqüentment quan es va demostrar el seu ús per part del règim del president sirià, Bacha a l'Asad.

El que si va subratllar és que els EUA "faran alguna cosa" davant un comportament que va titllar de "vergonyós".

Defensa del centre i est d'Europa

Respecte a Síria, va afegir que cap país que defensi a la humanitat no pot permetre els atacs químics.

A més, el president dels EUA, Donald Trump, va afirmar que el seu país està "compromès" amb la defensa del centre i est d'Europa, i va criticar l'activitat "desestabilitzadora" de Rússia al continent.

Trump es va comprometre a sortir en defensa dels seus aliats en l'OTAN després que en la recent cimera de l'aliança evités subratllar que continuava disposat a ratificar l'article 5 d'aquesta organització militar, pel qual tots els socis han de respondre davant de l'atac a un d'ells.

El president va destacar que Polònia és un dels pocs països que compleix les seves obligacions financeres en l'OTAN i va reconèixer haver estat "molt dur" amb els aliats que no gastaven el 2 % del seu producte interior brut (PIB) en Defensa, però va indicar que gràcies a la seva insistència els diners estan fluint ara cap a l'Aliança Atlàntica.