El president nord-americà, Donald Trump, ha amenaçat avui el líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb l'"aniquilació" si no arriba a un acord amb ell per desnuclearitzar Corea del Nord, mentre va deixar clara la seva tensió amb la Unió Europea (UE) per temes comercials i per les seves aportacions a l'OTAN. Amb la cimera amb Kim en joc, Trump va donar dues opcions al líder nord-coreà: si arriba a un acord sobre desnuclearització amb els Estats Units, es garantirà la seva permanència en el poder, però si no ho fa, patirà el mateix destí que el líder libi Muamar al Gaddafi, que va morir el 2011 després de ser enderrocat amb ajuda de l'OTAN.

"Si miren al model amb Gaddafi, això va ser una aniquilació total. Vam intervenir per derrotar-lo. Aquest model tindria lloc (a Corea del Nord) si no arribem a un acord, molt probablement", va dir Trump en declaracions a periodistes en reunir-se en la Casa Blanca amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg. "Però si arribem a un acord, crec que Kim Jong-un serà molt, molt feliç", va afegir.

Trump va assegurar que, ara per ara, els Estats Units no s'estan basant "en absolut" en el "model de Líbia" en les seves negociacions per a la desnuclearització de Corea del Nord, distanciant-se d'unes declaracions del seu assessor de seguretat nacional, John Bolton, que han irritat profundament Pyongyang. Bolton va afirmar diumenge passat que els Estats Units volen seguir amb Corea del Nord "el model de Líbia", amb referència a l'acord que Washington i Trípoli van firmar el 2003 i pel que el règim libi va eliminar el seu programa d'armes de destrucció massiva i va lliurar el seu arsenal a canvi d'incentius econòmics.

Però Trump va interpretar el "model de Líbia" com la intervenció aliada que el 2011 va ajudar a enderrocar a Gaddafi, qui va morir poc després apallissat per una turbamulta. "El model de Líbia no és un model que tinguem en absolut quan pensem a Corea del Nord. A Líbia, aniquilem aquest país. Aquest país va ser aniquilat. No hi va haver cap acord per mantenir a Gaddafi (en el poder)", va apuntar Trump en ser preguntat sobre això. "Amb Kim Jong-un, ell seria al seu país, estaria dirigint el seu país. El seu país seria molt ric. El seu poble és tremendament laboriós", va recalcar el president.

Si s'arriba a un acord sobre desnuclearització, "ell (Kim) obtindrà proteccions que serien molt fortes", va subratllar Trump amb referència a la seva permanència en el poder. Trump va opinar que Bolton es referia amb el seu comentari al que passarà si sorgeix "un problema" amb les converses amb Corea del Nord, perquè els Estats Units no poden "deixar que aquest país tingui armes nuclears". També va assegurar que, malgrat les amenaces de Corea del Nord de cancel·lar la cimera entre Kim i Trump, ambdós Governs continuen negociant per concretar "la localització" exacta de la trobada prevista per al 12 de juny a Singapur. "Han estat negociant com si no hagués passat res", va afirmar Trump, i va agregar que se sabrà "molt aviat" si la cimera continua vigent.

La reunió de Trump amb Stoltenberg va estar marcada a més per les tensions entre els EUA i la Unió Europea per assumptes comercials, a dues setmanes que es compleixi la pròrroga de Washington sobre l'exempció d'aranzels a l'acer i alumini europeus. El líder nord-americà va respondre al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que aquest dimecres es va preguntar si fan falta "enemics" quan es tenen "amics" com Trump, alhora que va qualificar de "capritxosa" a l'Administració nord-americana. "Conec molt bé a (el president de la Comissió Europea) Jean-Claude (Juncker), conec molt bé Donald (Tusk). I em cauen bé els dos, però són molt durs" i "la Unió Europea ha estat terrible en el plànol comercial amb els Estats Units", va asseverar. "L'any passat vam perdre 151.000 milions de dòlars bregant amb la Unió Europea (UE). Així que poden dir-me qualsevol cosa. I si jo els fos, també em diria coses a mi mateix, perquè ja no permetré que passi això més," va afegir.

La pròrroga que Trump va concedir a la UE sobre els aranzels expira el 31 de maig, i el mandatari ha exigit al bloc europeu concessions, en concret al sector dels automòbils, perquè aquestes exempcions a les tarifes a l'acer i alumini siguin indefinides. Stoltenberg va agrair durant la reunió el "lideratge" de Trump en pressionar als països de l'OTAN perquè assoleixin el seu compromís de dedicar a l'aliança el 2 % del seu producte interior brut (PIB). "Això realment està tenint un impacte, perquè els aliats estan gastant més en defensa", va afirmar Stoltenberg.

Trump va celebrar que gràcies a les seves pressions "s'han recaptat molts milers de milions de dòlars de diners addicionals", però va advertir que "bregarà" amb els països europeus que no compleixin la meta del 2 %, i va assenyalar en particular que Alemanya "ha de demostrar lideratge" en aquest sentit.