L’Armada Argentina ha reconegut aquest dilluns que “lamentablement” encara no s’ha pogut detectar la localització a l’Atlàntic del submarí ARA San Juan, que amb 44 tripulants a bord es va comunicar per darrer cop amb la seva base fa dotze dies.

El capità de navili i portaveu del cos castrense, Enrique Balbi, ha lamentat que “les condicions meteorològiques no són regulars. No són ni òptimes ni molt desfavorables, són regulars. És possible que demà es compliqui una miqueta més a vents forts del sector nord”.

Des de l’Armada no descarten que, després de dotze dies de recerca, els 44 mariners desapareguts es puguin trobar encara en una situació de “supervivència extrema”, una possibilitat que es baralla des del cap de setmana.

Un dispositiu internacional de recerca

En el primer part oficial del dia sobre la recerca del submarí, en la qual participen mitjans aeris, navals i logístics argentins, entre ells els Estats Units, Rússia i el Regne Unit, Balbi ha remarcat que s’està realitzant la batuda del fons del mar a una àrea amb un radio de 36 quilòmetres, coincident amb la zona on es va registrar una explosió el dia que va desaparèixer el submergible.

Balbi ha indicat que “els mitjans ja estan desplegats”, catorze naus de diverses nacionalitats en la possible trajectòria que seguia el submarí, sis d’elles realitzant “una batuda lenta” de la zona dins dels radio marcat pel registre de l’explosió. A la zona també es troba “un vehicle submergible remot dels Estats Units”, que arriba fins als 900 metres de profunditat.

Aquests vaixells, acompanyats per tres aeronaus, participen en l’operatiu de recerca que es du a terme entre els 200 i els 1.000 metres de profunditat a la zona en la qual es va comunicar el submarí per última vegada al golf San Jorge, a 432 quilòmetres de la costa patagònica argentina.

Apart d’aquestes unitats de recerca s’espera que aquest dimarts per la tarda arribi un minisubmarí provinent dels Estats Units, que està sent transportat pel vaixell noruec “Sophie Siem” i que té la capacitat de baixar fins els 600 metres de profunditat. No obstant això, es tracta d’un “submarí de rescat”, per la qual cosa abans cal trobar el navili. “Primer hem de tractar de localitzar i detectar el submarí assentat al fons” ha subratllat el portaveu de l’Armada argentina.

A més de l’avió més gran del món i altres recursos materials i humans, s’espera que el proper 5 de desembre arribi des de Rússia el vaixell d’exploració científica “Yantar”, que compta amb equipaments d’alta tecnologia d’inspecció subaquàtica i pot operar a profunditats de fins a 6.000 metres.

Descarten cap atac exterior

Balbi ha insistit que el submarí “no tenia torpedes de combat” i ha agregat que tampoc hi ha “cap indici” de que hi hagi hagut “cap atac exterior al submarí” ni s’ha registrat la presència de mines a la zona.  Igualment, “a aquella profunditat una mina recolzada al fons no podria arribar a produir una detonació”.

“Sí que potser es pot haver produït un incendi o una crema voltaica que hagi desencadenat una implosió”.

Creix la tensió entre els familiars

Arran de les males notícies sobre la recerca del submarí, els familiars dels 44 tripulants del ARA San Juan han viscut aquest dilluns moments de molta tensió per discrepar si hi ha o no supervivents. Els enfrontaments entre els familiars han tingut lloc dins de la base naval de Mar del Plata, situada a 400 quilòmetres al sud de Buenos Aires, on romanen en espera d’alguna novetat.

L’incident s’ha produït quan Itatí Leguizamón, dona d’un dels desapareguts, ha estat agredida per parents d’altres tripulants després que donés per fet a televisió que els mariners estan “morts”.

En declaracions a la premsa local, l’esposa de l’operador de radar Germán Oscar Suárez, ha dit que els altres familiars “s’han sentit ofesos perquè jo estic afirmant que (els tripulants) estan morts, mentre que a ells els segueixen alimentant que no, que estan bé i vius”. Leguizamón ha declarat que quan ha intentat entrar a la base per conèixer les darreres novetats de l’operatiu de recerca “diverses persones” l’han insultat, l’han demanat que marxés i fins i tot han intentar pegar-li.

“Si ells no ho volen acceptar és el seu problema. Cadascú accepta el que vol”, ha sostingut la dona en referència a la resta de familiars , els quals reben ajuda psicològica i assistència mèdica permanent dins de la base.

La germana d’un dels desapareguts, en dejuni

Marta Vallejos, germana d’un sonarista de l’ARA San Juan, ha complert aquest dilluns el primer dia de dejuni, una mesura que pretén aplicar “fins que trobin als tripulants”.

marta vallejos efe

La dona ha afirmat que “no és una vaga de fam, és un dejuni, un sacrifici que fan els catòlics”, i ha especificat que no menjarà cap aliment sòlid, sinó que prendrà “tot líquid”, “fins el dia que els trobin i els emportin de nou a casa. La idea és difondre perquè tot el país i el món s’uneixin i que tinguem molta fe i esperança”.

Preguntada per l’actuació de l’Armada en la recerca del submarí, Vallejos ja va dir diumenge que cadascú “pot fer el que vulgui” però que ella està “molt conforme” amb la investigació.