Un fort terratrèmol de magnitud 7,1 ha sacsejat Mèxic deixant fins ara 226 morts a diverses regions, incloent la capital del país, que ha reviscut escenes del terratrèmol de 1985 amb una trentena d'edificis col·lapsats i milers de persones participant en les tasques d'ajuda.

La tremolor s'ha produït a les 13.14 hora local (18.14 GMT), dues hores després d'efectuar-se un simulacre commemoratiu de la poderosa tremolor de 1985, de magnitud 8,1. Aquesta vegada el sisme s'ha sentit amb més força a la capital que el registrat el passat 7 de setembre, de magnitud de 8,2 en l'escala de Richter, ja que l'epicentre ha estat més proper, en el límit entre els estats de Puebla i Morelos i a 120 quilòmetres de la Ciutat de Mèxic.

La tremolor del 7 de setembre, el més poderós des de 1932 al país amb magnitud 8,2, va deixar 78 morts a Oaxaca, 16 a Chiapas i 4 en Tabasco, per a un total de 98. D'acord amb les autoritats, fins al moment s'han comptabilitzat 55 morts a Morelos, 49 a Ciutat de Mèxic, 32 a Puebla, 10 en l'Estat de Mèxic i 3 en Guerrer a causa de la nova tremolor.

Col·lapse

El cap del Govern de Ciutat de Mèxic, Miguel Ángel Mancera, ha informat que fins al moment es va registrar el col·lapse de 30 edificis i el desplegament de 50.000 membres de l'administració de la capital per efectuar tasques de remoció de runa i atenció a víctimes.

Entre els edificis col·lapsats es troba l'escola Enrique Rebsamen, al sud de la ciutat, on vuit nens i una mestra van perdre la vida, segons un informe preliminar, ja que continuen les tasques de rescat al lloc. "Tenim quadrilles de centenars i milers de treballadors del Govern de la ciutat que avui estan presentat auxili. Estem permanentment en coordinació i comandant aquesta acció", ha asseverat.

Mentre els serveis de rescat treballen en la recerca de persones atrapades en edificis esfondrats, milers de persones participen espontàniament en la neteja de runa i la recerca de víctimes, dirigeixen l'intens trànsit per facilitar el desplaçament dels cossos d'emergència o porten aigua i aliments per als serveis de rescat.

Ajuda

Amb el cos cobert de pols i les cames plenes de rascades, l'espanyol Alberto Morales ajudava a treure runa en un dels edificis que han caigut a la capital. "Se sent una impotència de no poder fer res. Però es veia venir; aquesta zona està sobre aigua", ha afirmat a Efe el jove a escassos metres d'un edifici de la colònia (barri) Narvarte, d'almenys quatre plantes i completament col·lapsat.

Uns minuts després del moviment tel·lúric, Morales es va llançar a remoure runa. "Vaig estar hora i mitja ajudant, i va quedar una persona a dalt, però ja l'estan escoltant perquè necessiten que hi hagi molt silenci", ha indicat.

De fet, en un primer moment ha estat la pròpia ciutadania la que s'ha mobilitzat i iniciat les tasques de rescat. "Tota la gent vol ajudar, però som massa ja", ha explicat Morals, que porta set anys a Mèxic.

Silenci

En una altra part de la ciutat, la colònia Condesa, els rescatadors demanaven silenci per escoltar les instruccions a sobre del que ha quedat d'un bloc d'apartaments. Demanaven galledes per anar retirant la runa.

Els voluntaris han recorregut ràpidament els locals i portals del carrer i, en poc temps, cubetes i recipients de tots els colors han començat a arribar. Formant llargues fileres, els voluntaris s'han passat la runa per netejar la zona a poc a poc.

La presència de voluntaris davant dels immobles col·lapsats evoca l'onada de solidaritat que es va escampar per la ciutat després del devastador terratrèmol de magnitud 8,1 que fa exactament 32 anys, el 19 de setembre de 1985, va deixar 10.000 morts, segons fonts oficials, i 45.000, d'acord amb agrupacions civils. Igual com llavors, el subministrament d'electricitat a la capital s'ha tallat i el Metro ha deixat de donar servei els primers 30 minuts després del terratrèmol.

Sense serveis

Els serveis de comunicació telefònica s'han interromput pel sisme i de moment es mantenen saturats. Les autoritats han demanat a la població que només els utilitzin per a emergències i per localitzar els seus familiars i que evitin enviar fotos i vídeos.

Milers de persones caminaven pels carrers de la capital per intentar tornar a casa seva, la majoria amb els telèfons mòbils a la mà provant de comunicar-se amb familiars, alguns, fins i tot, pujats als pedestals dels pals d'enllumenat públic per tractar d'aconseguir senyal.

"Faig una respectuosa cridat a la població perquè mantinguem serenitat i estiguem atents a les alertes i recomanacions de Protecció Civil", va dir el president Enrique Peña Nieto als periodistes, mentre la xifra de víctimes augmentava minut a minut.

Classes suspeses

El mandatari es dirigia a Oaxaca per avaluar l'avanç de les tasques de reconstrucció després del terratrèmol del 7 de setembre, però ha decidit tornar a la capital en produir-se el nou sisme.

Penya Nét també ha demanat a les persones d'evitar tornar a les seves llars a recuperar pertinences personals, ja que poden suscitar-se rèpliques i els edificis que han quedar fets malbé podrien desplomar-se.

Per aquesta raó, la Secretaria d'Educació Pública ha suspès classes fins a nou avís en planters de Ciutat de Mèxic, Estat de Mèxic, Guerrer, Gentilhome, Morelos, Puebla, Veracruz i Tlaxcala.